torstai 13. syyskuuta 2018

Hamina / Tyttökoulujen muistolaatta

Vanhaa opettajaa aina kiinnostaa erilaiset muistolaatat, joissa muistellaan jonkun koulun majailleen jossakin rakennuksessa. Hienoa, että koulutyötä arvostetaan ainakin jossain päin Suomea. No, Haminassa ainakin muistellaan entistä nais-, tyttö- ja yhteiskoulua, joka sijaitsi osoitteessa Kaivokatu 9.  erittäin hieno tapa muistella menneitä aikoja vähän eri näkökulmistakin ja mikä parasta, niin rakennus on pystyssä vielä yli sadan vuoden jälkeenkin.
Entinen tyttökoulu ja vieläpä saakelin komea

Nykyisinhän vastaavia laattoja ei pahemmin sijoitella kenties kustannussyistä tai muun huonon julkisuuden takia. Mitäkö niissä sitten oikein voisi lukea? Tässä tontilla sijaitsi Töllölän peruskoulu, joka lakkautettiin vuonna 2015 ja oppilaat siirrettiin kuntakeskuksen uuteen isoon koulurakennukseen. Toinen vaihtoehto olisi kaiketi, että tällä paikalla sijaitsi Töllölän lukio, joka purettiin, sen muututtua sisäilmaltaan niin huonoksi, että se oli pakko purkaa...
Muistolaatta koulurakennuksen seinässä

Ehkä onkin parempi muistella näillä muistolaatoilla aikoja entisiä, jolloin taloissa oli painovoimainen ilmanvaihto ja isot pönttöuunit, millä lämmitettiin koulurakennukset. Siinä on sitä nostalgiaa, mitä ihmiset haluaisivat tänä päivänä kokea. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita