perjantai 28. syyskuuta 2018

Ihantala / Kenraali Vihman muistolaatta

Kenraali Einar Vihma syntyi vuonna 1893 Kuopiossa. Siinä nyt ei suurempaa ihmettäole, mutta kuolintapa oli harvinaisempi. Hän on ainut rintamalla kuollut kenraalimme itsenäisyyden aikana. Siksipä ei olekaan ihme, että hän on saanut oman muistolaattansa erään Ihantalan ison siirtolohkareen kylkeen. Itse etsin tätä useampaan kertaan Ihantalasta, mutta en yrityksistäni huolimatta paikalle löytänyt. Onneksi Petri Myntti riensi apuun ja toimitti minulle kuvia paikan päältä. Kiitokset Petri ja toivottavasti voimme tehdä yhteistyötä jatkossakin?

Petri lähestyi Vihman laattaa eri suunnasta kuin minä.... (Kuva Petri Myntti)

Laatta häämöttää jo (Kuva Petri Myntti)

Einar Vihma, keskimmäiseltä nimeltään August, on syntyjään Kuopiosta. Sotilaan ura vei hänet Saksaan jääkäriksi ja uraputki aukeni itsenäisen Suomen armeijassa aina everstin arvoasemaan saakka. Sitten syttyi talvisota ja Vihman ura johti divisioonan komentajaksi asti. Välirauhan ajan hän toimi Helsingin sotilasläänin komentajana. Jatkosodassa hänelle myönnettiin Mannerheimin risti ja välivaiheen jälkeen hän sai johdettavakseen 6.divisioonan, minkä päällikkönä hän toimi aina kuolemaansa asti 5.8.1944 Ihantalan taistelukentillä. Kuolema ei ollut järin suuri yllätys, koska hänen tapansa oli johtaa joukkoja eturintamasta.
Nyt löytyi (Kuva Petri Myntti)

Kenraali Vihman laatta Ihantalan siirtolohkareessa (Kuva Petri Myntti) 

Muistolaatta on hankalassa paikassa, no ainakin minulle se oli! Kahdesti olen sitä etsinyt metsästä, mutta alueella on melkoisesti kivenlohkareita ja en vaan osunut kohdalle. Toisella kerralla lentävien inisijöiden armeija iski vielä kimppuumme, mikä pakotti meidät pakenemaan paikalta. Sen sijaan, että olisin vielä hakenut sitä kolmannen kerran, niin päätin pyytää apua lukijoilta. Sainkin kuvia laatasta monilta lukijoilta, joiden kuvat julkaisen myös samalla kertaa. 

Muistolaatta ei ole täsmälleen Vihman kuolinpaikalla, kuten Ihantalan muista muistomerkeistä vastannut lahtelainen herrasmies Teuvo Kuparinen minulle kertoi puhelimitse. Miksi Vihman suku sitten päätti päätti antaa yksityisten käydä kiinnittämässä laatta tähän paikkaan? Olihan tarkka kuolinpaikka tiedossa.... No, ainakin Vihma on saanut Ihantalan ihmeen johdosta oman muistolaatan Ihantalan kivenseinämään 5.8.2008. Onko sillä nyt niin suurta väliä, onko paikka täsmälleen oikea.

Tässä vielä linkki Einar Vihman elämäntarinaan ja tästä muistolaatan tarinaan.

Liitän tähän alapuolelle vielä erään toisenkin lukijan lähettämän kuvan Vihman muistolaatasta.
Kenraali Vihman muistolaatta (Kuva Matti Salonen)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita