perjantai 7. syyskuuta 2018

Hamina / Varvaran Schantinin patsas

Haminassa on yksi patsas, joka on mielestäni aivan yliveto. Vastaavaan en ole törmännyt missään, enkä usko törmäävänikään. Lisäksi kun patsaan henkilöön liittyy mielenkiintoinen tarina, niin voiko hienompaa olla? Kyseessä on RUK:n alkuaikojen upseerioppilaskurssien hyvin tuntema pullamummo Varvara Schantin. 
Pullamummo Varvaran patsas



Varvara oli venäläisen perheen tytär. Hän oli kätevä käsistään ja etenkin hyvä ompelemaan. Sillä hän elätti itsensä ja asiakkaat löytyivät enimmäkseen kadettikoulun upseerien perheistä. Muutos oli kuitenkin edessä, kun kadettikoulu sulki ovensa. Nyt Varvaran oli löydettävä itselleen uusi ammatti. Hänestä tulikin paikallisen leipomoliike Aholaisen jälleenmyyjä. 
Hieno idea

Asiakkaikseen Varvara hankki RUK:n ensimmäisten vuosikurssien oppilait, joille Varvara kauppasi pullaa ja kahvia Haminan ortodoksikirkon edustalla. Mummosta tulikin nopeasti poikien äitihahmo, jolle saattoi kertoa omat murheensa ja huolensa. Lisäksi hän seurasi usein poikia myös sotaharjoituksiin ja kokemuksen karttuessa osasi jopa antaa neuvoja ja ohjeita, kuinka asiat pitäisi hoitaa. Niinpä hänestä käytettiin pullamummun tittelin lisäksi myös nimeä taktillinen neuvonantaja. Lienee ollut kyseessä oikea teräsmummo?
Infoa löytyy useallakin kielellä

Niinpä tätä mummoa kunnioittaakseen päättivät RUK:n 43 ensimmäisen kurssin oppilaat kerätä yhteisen kolehtin ja hankkia Haminaan Varvaralle patsaan. Siellä se onkin ollut vuodesta 1972 lähtien, jolloin paikalla paljastettiin teräksinen Varvara, jonka laukussa on rahalipas, johon voi laittaa ylimääräiset rahat talteen, mistä ne otetaan Suomen sotainvalidien käyttöön. Hieno ajatus, jonka on keksinyt kaiketi patsaan suunnitellut Veikko Haukkavaara? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita