tiistai 18. syyskuuta 2018

Hamina / Kuninkaalliset neuvottelut 1783*

Nykyisin Hamina vaikuttaa kiireettömältä pikkukaupungilta, mutta näin ei ole aina ollut. Kesällä 1783 kaksi Pohjolan merkittävintä henkilöä, Keisarinna Katariina II Suuri ja Ruotsin kuningas Kustaa III tapasivat Haminassa tarkoituksena parantaa maiden välisiä suhteita. Niinpä he tapasivat 28.6 - 3.7.1783 Haminassa. Tapaaminen yritettiin salata, mutta eihän se onnistunut. Kyllä heidänkin aikansa julkkikset tunnistettiin salanimistä huolimatta.
Oranssirakennus toimi neuvotteluiden pitopaikkana. Nykyisin kaupunginmuseo toimii rakennuksessa

Loppujen lopuksi neuvottelut päättyivät tuloksettomina, mutta veikkaanpa, että Haminan porvarien keskuudessa on muisteltu tapahtuma vielä pitkään. Neuvottelut olivat vain osa tilaisuuksia, koska aikaa käytettiin myös sotilasparaatien tarkastamiseen ja shakinpeluuseen. Lisäksi pitkät lounaat kuuluivat asiaan. Koska tulokset jäivät vähiin, niin molemmat palasivat kenties pettyneinä?
Muistolaatta Haminan suurtapahtumasta

Tapaamisen keskustelut pidettiin nykyisen Haminan kaupunginmuseon rakennuksessa, jonka seuraan on kiinnitetty muistolaatta kertomaan päivistä, jolloin suurvaltapolitiikkaa tehtiin Haminassa.  

Päivitys 10.11.2018
Muistolaatta on teettänyt Haminan kaupunki Hamina-seuran esityksestä vuonna 1957

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita