perjantai 21. syyskuuta 2018

Hamina / Nälkävuosien muistokaiverrus

Viikonloppu alkaa ja tarkoitukseni olisi kuvata viimeiset kohteet Suomen alueelta. Se tietää taas ateriointia todennäköisesti jonkin ravintolan noutopöydässä! Siellä ei ole ruuasta ainakaan pulaa, joten ei kyllä Willimies ainakaan näläntunteesta pääse valittamaan! Aina näin ei vaan Suomessa ole ollut. Ajat olivat aikoinaan paljon karummat.
Vanha nuottahuone Salminlahden rannalla. Kaiverrus keskellä kuvaa

Haminassa vanhan nuottahuoneen kupeessa on kallioon kaiverrettuna vuosiluku 1867, jolloin maassamme elettiin suuria nälkävuosia. Yksi syy nälkään oli ilmasto, joka rankaisi kovalla kädellä. Kallioon kaiverrettu vuosiluku on raapustettu juhannuksena 1867, jolloin sen tekijä on voinut ihailla ympärillä levittäytyvää Salminlahtea, joka oli tuolloin jääriitteessä! Ei kannata meidän liiemmälti valitella kylmästä juhannuksesta tai kesästä ylipääten.
Nälkäkaiverrus liidutettuna

Tekijä on jäänyt tuntemattomaksi, mutta hienoa, että hän on kuitenkin ankeista ajoista huolimatta jaksanut ikuistaa tuon vuosiluvun rantakallioon. Se olkoon pysyvänä muistomerkkinä viimeisestä 150 vuodesta, jolloin Suomi on noussut nälänhädän riivaamasta maasta valtioksi, joka elää yltäkylläisyydessä!

3 kommenttia:

Kommenttisi ovat aina tervetulleita