sunnuntai 30. syyskuuta 2018

Lumivaara / Puutsaaren lentoturman muistomerkki*

Taas yksi muistomerkki, jonne Willimiehellä ei olisi ollut pääsyä. Tällä kertaa ollaan Lumivaaran pitäjässä keskellä Laatokkaa olevassa saaressa. Kataisen Antti sen sijaan meloi saaren ohi juhannuksen kieooeillä kesällä 2017 ja otti valokuvan Puutsaaresta löytyvästä muistomerkistä tai paremminkin mitä siitä on vielä jäljellä. Muistomerkki koostuu luonnonkivistä muuratusta jalustasta, minkä päälle on sijoitettu iso graniittilohkare. Valitettavasti kiveen kiinnitetty muistolaatta on kadonnut jo aika päiviä sitten....

Elettiin lokakuun ensimmäistä päivää vuonna 1930 ja ilmavoimiemme alkuaikoja, joihin kuului valitettavan monia lentoturmia. Tuohon aikaan lentäjien oli oltava rohkeita ja kaiketi vähän hullujakin kehittäessään ilmavoimiamme. Vaikka onnettomuuksia tapahtui, niin lopputulos oli hyvä. Pelastivathan ilmavoimamme osaltaan maamme itsenäisyyden maailmansotien melskeissä.
Puutsaaren lentoturman muistomerkki (Kuva Antti Katainen)

Puutsaaren kärkeen kuitenkin putosi tunnuksella IL-61 varustettu saksalainen, mutta suomalaisvalmisteinen Hansa. Niitä valmistettiin kaikkiaan 120 kappaletta ilmavoimille vuosina 1922-1926. Kellukekone olikin ilmeisen pätevä runsasvesistöisessä maassamme. Valitettava onnettomuus kuitenkin sattui 1.10.1930 Puutsaaressa ja sen muistoksi pystytettiin lentäjätoverien toimesta muistomerkki, minkä paljastamisajankohtaa en tiedä, mutta 1930-luvulla joka tapauksessa.

Nyt jo kadonneessa laatassa oli teksti:”Täällä hukkuivat 1.10.1930 ohjaajakersantti Erkki Virtanen ja mekaanikko Eino Pekkanen IL-61:n mukana Isänmaamme ilmapuolustuksen kehitystyössä. Siunattu Laatokan laineisiin.”

Päivitys 6.10.2018
Viikko takaperin julkaisin Puutsaaren lento-onnettomuuden muistomerkin aamusella ja jo illalla olin kohteen suhteen viisaampi. Sain näet lukijalta lehtileikkeen Laatokka-lehdestä. Täällä oli 8.9.1936 kertomus muistomerkin pystyttämisestä. Liitän lehtileikkeen kaikkien luettavaksi tuohon alapuolelle. Onneksi edes talletin kuvan, koska viestin poistin samantien ja niin en pysty kiittämään lehtileikkeen lähettäjää! Isot pahoittelut! 


1 kommentti:

  1. Em. onnettomuus tapahtui tammikuussa, siis 10.1.1930...

    https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/1739616?page=2
    https://fi.wikipedia.org/wiki/Puutsaaren_lentoturma
    https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/1860621?page=2

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita