keskiviikko 19. syyskuuta 2018

Hamina / Lipputorni

Tällä kertaa vuorossa on kohde, mihin liittyy kadonnutta historiaa. Aikoinaan tällä paikalla oli yksi Haminan linnoituksen bastioneista - Helsingin bastioni. Kaupungin laajentumisen ja sotilaallisen uhan poistuttua, se päätettiin purkaa vuonna 1889 laajenevan kaupungin tieltä. Nykyisin tämän Helsingin bastionin paikalla sijaitsee Haminan kauppatori ja ainoana jäljellä olevana osana puretusta bastionista on jäljellä upea Lipputorni.
Lipputornin vierellä on Helsingin bastionin muistokivi

Lipputorni rakennettiin vuonna 1790. Se tunnetaan myös nimellä Rauhantorni, jonka nimen se sai Haminan rauhan 100-vuotisjuhlallisuuksien osana vuonna 1909. Nimitys herätti ihmetystä jo tuolloin, koska sillä ei ollut mitään tekemistä rauhanteon kanssa, mutta muistuttaahan se edelleen vuonna 1809 Ruotsin ja Venäjän välille solmitusta rauhasta.
Vuonna 1790 rakennettu lipputorni

Osa juhlallisuuksista oli 1909 tornin ulkopintaan kiinnitetyt marmorilaatat, jotka kertoivat venäläismuistosta Suomen sodan aikana. Suomen itsenäistyttyä laatat poistettiin vuonna 1918, mutta ne palautettiin takaisin torniin - tosin sisäpuolelle. Siellä ne ovat nyttenkin nähtävillä, mutta näköjään eivät minulle, koska olen kahdesti törmännyt suljettuihin oviin....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita