Kuten eilen kerroin, niin Metsäpirtin hautausmaalle perustetusta muistolehdosta löytyy toinenkin muistomerkki. Kyseessä on Metsäpirtin sankarivainajia kunnioittava muistomerkki, mihin on yhdistetty vuosien 1918 ja 1939 - 1944 kaatuneille sankarivainajille. Tietyllä tavalla molempien sotien sankarivainajille tarkoitettu muistomerkki on väärässä paikassa, koska heidät on haudattu entisen kirkon ympärille, mutta koska alue on nykyisin täynnä venäläisten hautoja, niin katsottiin paremmaksi sijoittaa muistomerkki tänne muistolehtoon. Vuoden 1918 sankaripatsaan jalusta on kuulemma vielä löydettävissä kirkon alueelta, mutta enpä tuota löytänyt. Muu osa patsaasta on otettu kierrätykseen neuvostosotilaiden muistomerkkiin.
Sankarivainajien muistomerkki etualalla |
Harmaata Antrean graniittia |
Metsäpirtin kyläneuvosto näytti hankkeelle vihreää valoa, osaltaan siksi että vuonna 1992 Suomen ja Venäjän välillä solmittiin sopimus kaatuneiden sotilaiden muiston vaalimisesta. Niinpä homma pyörähti käyntiin Metsäpirttijärjestöjen toimesta ja heidän hakemuksestaan, opetusministeriö myönsi hankkeelle rahaa. Toivo Laitinen valittiin yhteishenkilöksi ja hän hoiti asiaa eteenpäin Antrean kiviveistämön kanssa Toivo Laulajaisen suunnitelman mukaisesti.
Kolosta päätellen, muistomerkissä on ollut jonkinlainen laatta, joka lienee kadonnut? |
Kun muistomerkki oli valmis, niin asiaan tuli takapakkia paikallisen kyläneuvoston kanssa, koska teksti oli muotoiltu "kaatuivat isänmaan puolesta". Sana isänmaa tuntui olevan liian rankaa tekstiä ja uutta lupaa piti anoa Käkisalmen hallintoviranomaisilta. Lopulta lupa heltisi, kun keskusteluja oli käyty aina suurlähettilästasolla. Niinpä lopulta 2.9.1995 rovasti Seppo Lahnasalo vihki muistomerkin käyttöön runsaslukuisan vierasjoukon läsnäollessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi ovat aina tervetulleita