torstai 6. kesäkuuta 2019

Kouvola / Linnoitustoimiston muistolaatta

Myllykosken kirkkoa vastapäätä toisella puolen katua on ns. Seuratalo, minkä seinään kiinnitettiin 30.3.2019 uusi muistolaatta, joka kunnioittaa tällä paikalla vuosina 1940 - 1944 toiminutta linnoitustoimistoa, jonka vastuulla oli Salpalinja, tuo itsenäisyytemme ajan suurin rakennustyömaa. Tässä työssä Myllykoskella oli keskeinen rooli ja tietysti kenraalinajuri Hanellilla, joka määrättiin linnoitustoimiston johtoon.
Myllykosken Seuratalo

Työn aloittamisella oli hitonmoinen kiire, koska Mannerheim oli jo 9 päivää talvisodan jälkeen Inkilän kartanolla pidettyjen kokousten jälkeen ilmoittanut, että Klamila - Luumäki on linnoitettava pikaisesti. Kokous pidettiin siis 22.3.1940 ja jo 28.3 Hanell sai Mannerheimiltä suullisen määräyksen ja lopulta kirjallisenkin 30.3.1940 ryhtyä toimeen. Tästä päivämäärästä katsotaan linnoitustoimiston tulleen perustetuksi. Myllykoski taas valikoitui pääpaikaksi työmaiden läheisyyden ja hyvien liikenneyhteyksien takia. 
Muistolaatasta vastasi Myllykosken reserviupseerikerho

Vaikka sota loppuikin, niin linnoitustoimisto lopetti työnsä vasta marraskuussa 1944. Koska itseäni viisaammat tietävät asiasta enemmän, niin Salpalinjan salat-blogi kertoo asiasta tarkemmin. Täältä voit lukaista jopa paljastustilaisuudessa pidetyn juhlapuheen sanatarkasti. Kannattaa vilkaista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita