perjantai 5. heinäkuuta 2013

Lappeenranta / Ylämaan kirkko

                             TikTak "Tänä yönä taivaaseen"

Onpa ollut mitäänsanomaton viikko. Eilispäiväistä Kotiteollisuuden levynjulkaisukeikkaa Lappeenrannan kävelykatu Oleksilla lukuun ottamatta olen parannellut runneltua kroppaani kotosalla tekemättä yhtään mitään. Tänään pitänee ottaa lopultakin itseä niskasta kiinni ja lähteä johonkin päin Lappeenrantaa humputtelemaan tai jotain? Ainakin pakko tästä omasta mökistä on päästä poijes, hulluksihan tässä tulee… Eiköhän tuo koske kroppaa yhtä kovaa muuallakin kuin kotosalla? Näköjään vanha kroppa ei nykykunnossa kestä viikon reissaamista. Huomenna, no viimeistään ylihuomenna, aloitan kuntokuurin. Nyt saa ylipaino kadota vyötäröltä… perhana, jo on aikakin!

Ylämaan kunnan historia itsenäisenä hallinnollisena yksikkönä jäi melko lyhytaikaiseksi. Ylämaahan liitettiin Lappeenrantaan 1.1.2010, jolloin sen 82-vuotinen historia itsenäisenä päättyi. Ennen tätä Ylämaa oli vuoteen 1929 osa Säkkijärven pitäjää, joka jakautui Kannaksen alamaahan ja ylmaahan, josta muodostettiin oma kunta vuoden 1929 alusta.
Ilmari Launiksen suunnittelema Ylämaan kirkko

Seurakunta kuitenkin perustettiin jo aiemmin, koska ylämaalaisten oli hankala suorittaa kirkkomatkoja huonojen liikenneyhteyksien takia Säkkijärven kirkolle. Pisimmillään kirkkomatkalle tuli mittaa 40 kilometriä suuntaansa, joten ei ihme, että matkaa ei suoritettu ihan joka viikko. Niinpä Ylämaalla heräsikin ajatus omasta kirkosta, joka palvelisi Säkkijärven Ylmaan noin vajaan 3000 ihmisen hengellisiä tarpeita.

Lopulta hankkeessa edettiin 1915, jolloin oman seurakunnan perustamisesta kiinnostuneet lähettivät anomuksen oman seurakunnan perustamiseksi. Ei liene, ihme että säkkijärveläiset vastustivat hanketta? vastustusta tosin löytyi paikallisten joukossa, koska kaikki eivät halunneet liittyä suunnitteilla olevaan seurakuntaan. Heidän matkansa olisi pidentynyt, joten he halusivat edelleen käydä Säkkijärvellä kirkonmenoissa. Lisäksi kyseessä oli suuret rahat, koska kirkon rakentaminen ei ole ilmasta hommaa.
Melko komia tästäkin suunnasta


Suomen itsenäistyminen ja sisällissota viivästyttivät hanketta ja lopulta lukuisien käänteiden jälkeen Ylämaan seurakunta oli valmis aloittamaan toiminnan 1925… mutta ilman kirkkoa. Kirkon suunnittelu aloitettiin vasta syksyllä 1929, jolloin tilattiin piirustukset Ilmari Launikselta. Peruskiven muuraamisen hetki oli 10.8.1930, minkä jälkeen viipurilainen rakennusliike K.V.Sten aloitti työt. Yritys teki kuitenkin konkurssin ja lopulta työn suoritti loppuun paikalliset ammattimiehet. Lopulta tämä kaunis kirkko valmistui ja vihittiin käyttöön toukokuussa 1931.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita