maanantai 6. marraskuuta 2017

Miehikkälä / Rauhan rakentajat*

Hoidetaan nämä Miehikkälän Salpamuseon alueen muistomerkit loppuun yksin tein, koska löysin artikkelin, missä kerrotaan muistomerkin pystyttämiseen liittyvistä juhlallisuuksista ja taustoista. Eipähän tarvitse, enää näille tanhuville palata, jollei joku päätä pystyttää jotain uutta muistomerkkiä museon alueelle.
Muistomerkki löytyy aivan museon läheisyydestä

Museon vieressä olevalle kallion päälle pystytettiin Rauhanrakentajat muistomerkki, mikä paljastettiin 30.6.2013. Se on rapakivigraniitista paljaalle kalliolle rakennettu kivimonumentti, joka on halkaisijaltaan nelisen metriä ja korkeudeltaan metrin verran. Muistomerkin on suunnitellut mikkeliläinen miljöösuunnittelija Kalle Räinä. Se kunnioittaa Salpalinjan rakentajien työtä Suomen itsenäisyyden ja vapauden puolesta.
Rauhanrakentajat sijaitsee paljaan kallion laella

Samalla se on myös suomalaisten rauhanturvaajien kunnioitus kaikille Suomea viime sodissa puolustaneille, kuten Suomen rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja Paavo Kiljunen puheessaan kertoi. Paljastustilaisuus pidettiin Miehikkälän, Luumäen ja Virolahden reserviupseeri- ja reserviläisyhdistysten toimesta. Yleisöä oli paikalla satamäärin, koska paikalla olivat juuri metsästä palanneet Salpavaellukseen osallistuneet henkilöt sekä eri järjestöjen immeisiä.
Kyseessä on ympäristötaideteos

Juhlapuheen tässä juhlassa piti Paikallisen sotilasläänin komentaja kenraalimajuri Parkatti. Lisäksi puheenvuoron saivat myös Salpalinjan perinneyhdistyksen Arto Mikkonen ja Suome nrauhanturvaajaliiton puheenjohtaja kenraaliluutnantti Kiljunen. Musiikista vastasivat rakuunasoittokunta ja rauhanturvaajien oma Faitteri-soittokunta. Lisäksi paikalla kuultiin paikallista musiikkia, joista vastasivat Raija Bernitz ja tangokuningas Jukka Hallikainen.
Muistolaatta kiven kyljestä

Muistomerkki pystytettiin Kymenlaakson Rauhanturvaajien ja Suomen Rauhanturvaajaliiton sekä yritysten sponsoroimana.

Päivitys 1.3.2018
Tässä linkki muistomerkin paljastustilaisuudessa puhuneen Suomen rauhanturvaajaliiton puheenjohtajan Paavo Kiljusen puheeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita