perjantai 17. marraskuuta 2017

Petroskoi / Aleksanteri Nevskin katedraali

Perjantai....viikon paras päivä! Tällä viikolla on taas työpäivät viruneet pitkiksi kuin nälkävuodet ja kiirettä on riittänyt ihan joka minuutille. Kaiken lisäksi kun vielä tekee näitä puhetyöläisen hommia sekä yrittää hoitaa miljoona asiaa työpäivän aikana, niin kylläpä on takki tyhjänä! Aikoinaan kun olin sahalla ja vaneritehtaalla töissä, niin eipä tarvinnut kummempia miettiä ja kantaa vastuuta muista. Riitti kun huolehti omat hommat ja muisti tulla ajallaan töihin. Nykyisin työt ovat paljon uuvuttavampia, mutta onneksi ei sentään lihaksia kolota... On kyllä melkoinen oravanpyörä tämä nykyduuni ja hemmetin kuluttava myöskin.

Tuskin nuo työelämän kiireet ja paineet tulevat helpottamaan lähivuosina, mutta saahan sitä toivoa. Ehkä ensi suvena on kuitenkin käytävä päräyttämässä yksi prätkäreissu Venäjän maalle. AInakin tuulettuisi tuo pääkoppa kunnolla, mutta toisaalta miksi lähtisin, koska vieläkin löysin kuvia edelliseltä moottoripyöräreissulta ja etenkin visiitistä Petroskoissa. 
Katedraalin kullattu kupoli näkyy kauas

Petroskoin keskusta-alueelta komean puistikon keskeltä löytyy upea kivinen Aleksanteri Nevskin katedraali. Kirkko rakennettiin Venäjän voiton kunniaksi Napoleonin hyökkäyksestä vuonna 1812. Aleksanteri I piipahti 1819 Petroskoissa ja hänelle esiteltiin piirustukset katedraalin rakentamiseksi. Keisari hylkäsi piirustukset, koska hanke olisi ollut liian kallis. Lopulta katedraali nousi 1831 arkkitehti Posnikovin piirustusten mukaisena. Rahoitus saatiin paikallisen Aleksandrovin tehtaan työntekijöiden ja kaupunkilaisten avustuksilla. Lienee ollut melkoiset palkat Venäjällä aikoinaan?
Komea on....

Kirkko pyhitettiin 27.1.1832 ja siitä lähtien se on ollut komeana maamerkkinä Petroskoissa. Toki kirkon matkan varrelle on osunut kaikenlaisia muutoksia. Suurin muutos lienee se, kun siitä tehtiin Neuvostovallan vuosina 1929 Petroskoin kotiseutumuseo. Lopulta kirkko palautettiin Ortodoksien käyttöön 1991, vaikka museo jatkoikin vielä toimintaansa vuoteen 1993 asti. Tämän jälkeen kirkko restauroitiin ja vihittiin uudelleen kirkolliseen käyttöön 3.6.2000 Moskovan patriarkka Alexis II toimesta.
Aleksanteri Nevski sijaitsee kirkon vieressä vartiossa

Olihan paikalla toinenkin muistomerkki, jonka luona piti levähtää tovi

Sisältä kirkko on upea, mutta sielläpä ei saanut valokuvata, joten sisäkuvia minulla ei kohteesta ole.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita