perjantai 16. helmikuuta 2018

Impilahti / 1869 valtiopäiväjärjestyksen muistomerkki*

Jotkut kohteet teettävät enemmän työtä kuin toiset. Tämä on todellakin sellainen kohde, joka on teettänyt kovasti etsintätyötä. Assistentti Pirhonen näet kuvasi tämän kohteen ja lähetti kuvat minulle joskus pari vuotta takaperin. Tuolloin emme kumpikaan tieneet mistä on kysymys, joten nämä kuvat hautautuivat arkistoihin. Nyt kun ajattelin laittaa kuvat jakoon, niin aloin hieman tarmokkaammin etsiä selitystä tälle selvästi vanhalle muistomerkille, mutta vaikka jotain selvisikin, niin vielä jää paljon selvitettävää teidän lukijoiden toimesta. Apua siis jälleen kaivataan....
Yhä pystyssä

Sähkölinjojen vieressäMissäpäin Impilahtea tämä sijaitsee?

Kyseessä on kuitenkin Impilahdessa sijaitsevan kallion päälle joskus 1900-luvun alussa pystytetty muistomerkki, joka kunnioittaa vuonna 1869 säädettyä uutta valtiopäiväjärjestystä. Miksi hitossa se on pystytetty Impilahteen? MInä en osaa siihen vastata, osaisko joku teistä? Lisäksi muistomerkin paikkakin on assistentilla hukassa, koska hän otti kuvat sen kummemmin miettimättä, missä kohde on? Osaisiko joku lukijoista auttaa tässäkin?
Finna.fi palvelusta löytyi tämä valokuva, jonka on ottanut Jussi Lukkarinen 1900-luvun alussa. Sen perusteella päättelin omien kuvieni esittävän 1869 valtiopäiväjärjestyksen muistomerkkiä

Kaiken lisäksi tietenkään tekijästä, eikä paljastusvuodesta ole mitään tietoa! Paljon on siis epäselviä kohtia tämän kohteen esittelyssä, joten tämä jääkin tällä erää viimeiseksi luovutetun Karjalan kohteista. Uusia kuvataan vasta ensi suvena, joten nyt siirrytään seuraavaksi Suomenlahdelle upeaan saaristoon. 

Päivitys 23.2.2018
Nopeasti sain lisätietoa tästä kohteesta lukijaltani. Laitan alapuolelle muokkaamattomana saamani tiedot.


26.11.1869 Sanomia Turusta no 47 -lehdessä pieni juttu tästä muistomerkistä.

01.12.1928 Karjalan Äänessä Impilahden historiaa -tekstissä lyhyt maininta:
"V:n 1863 valtiopäiväin avaamisen johdosta pystyttivät Impilahden talonpojat paikkakunnalle muistokiven, jonka ohi kulkiessaan monasti kreikkalaiskatoliset talonpojat ristivät silmiään. Ja onkin heillä silloin kylliksi syytä siunata itseään, vaikka vaistomaisesti he sen tekevät tajuamatta kiven ikuistuttaman tapauksen merkitystä."

Muistomerkki sijaitsee palaneen Impilahden kirkon vieressä. Assistentti unohti näemmä kuvata kirkon muistomerkin....satikutia ansaitsi! (SA-kuva)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita