sunnuntai 18. helmikuuta 2018

Kotka / Pro patria

Kotkan edustalla sijaitseva Haapasaari on Willimiehelle tuttu paikka hyvän tuttavan kautta. kaverini viettää siellä kaiken mahdollisen vapaa-ajan vaimonsa kanssa ja kerran kesässä tulee itsekin piipahdettua paikan päällä. No viime suvi taisi nyt jäädä väliin, mutta ehkä taas ensi suvena tulee käytyä täällä Suomen punkkisimmassa paikassa keräämässä nahka täyteen noista v***n ötököitä! Onneksi sen kummempaa ei ole noista kehkeytynyt.
Haapasaaren Pro Patria muistomerkki

Muistomerkin taustaosa on kuin sodanaikainen "sirpalesuoja"

Vaarallinen paikka Haapasaari on ollut ennenkin ja näiden vaikeiden aikojen muistoksi onkin saarelle pystytetty vuonna 1961 Pro Patria muistomerkki sotiemme jälkeisten vuosien sankareille, jotka raivasivat sodan jäljiltä Suomenlahden miinoista vapaaksi. Raivattavaa toki piisasikin, koska miinoja laskettiin sotavuosina 60000 kappaletta. Työtä tehtiin vuosina 1944-1950 osittain myös Neuvostoliiton aluevesillä.
Kaatuneet miinanraivaajat

sirpalesuoja

Pro Patria

Tehtävästä ei vaaroja puuttunut ja onnettomuuksia sattui. Niissä menehtyi yhteensä 28 miestä ja kymmenen laivaakin menetettiin miinoja raivattaessa. Nämä miehet ovat todellakin oman musitomerkkinsä ansainneet ja arkkitehtiprofessori Aarno Ruusuvuori onkin onnistunut työssään mielestäni erinomaisesti. Tässä muistomerkissä on omaleimaisuutta. 
"Purjehtiminen on välttämätöntä, elämä ei". Willimiehen vapaa käännös latinasta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita