perjantai 9. helmikuuta 2018

Pietari / Lenin panssariauton katolla

Suomen aseman edustalla on vielä yksi Leninin patsas, jonka väitetään olevan Neuvostoliiton ensimmäinen vallankumousjohtaja Leninille pystytetty muistomerkki. Mikäpä minä olen asiaa kiistämään, joten olkoon niin... 
Lenin keskellä itseleen nimettyä aukiota Suomen aseman edustalla

Sen ovat suunnitelleet kuvanveistäjä Sergei Jevsejevin sekä arkkitehdit Stsukon ja Hellfreich. Muistomerkki paljastettiin lokakuun vallankumouksen vuosipäivänä eli 7.11.1926 nykyistä ajanlaskua. Se esittää huhtikuussa 1917 maanpaosta keski-Euroopasta palannutta bolsevikkijohtajaa, joka piti välittömästi saapumisensa jälkeen sankoille väkijoukoille puheen Pääoman viholliseksi nimetyn panssariauton päältä.
Suihkulähteet ovat komeat
Lenin panssariauton katolla

Historiallinen hetki pronssiin valettuna

Pronssinen 4,3 metriä korkea patsas seisoo 6,4 metriä korkean graniittijalustan päällä. Siinä kuvatun panssariauton jäähdyttimeen on kirjoitettu teksti "Eläköön koko maailman sosialistinen vallankumous! 17.4.1917"
Patsaan ympärillä olevan Leninin aukiolle on rakennettu 2000-luvulla suihkulähde kaunistamaan ympäristöä. Patsas koki kovia huhtikuussa 2009, jolloin jotkut idiootit kiinnittivät patsaan takaosaan pommin ja räjäyttivät sen aiheuttaen melkoista tuhoa patsaalle. Tämä Venäjän federaation suojelukohde kunnostettiin ja palautettiin paikalleen jalustalleen vuoden kunnostustöiden jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita