torstai 22. helmikuuta 2018

Kouvola / Tuohikotin hautausmaa*

Tuohikotin kirkon vieressä on hautausmaa, joka oli alusta alkaen tarkoitettu silloin Valkealaan kuuluneen Tuohikotin ja sen läheisyydessä sijaitsevan viiden kylän yhteiseksi hautausmaaksi. Se vihittiin käyttöön 21.4.1930, jolloin ensimmäisenä hautausmaalle haudattiin Anna Lantta. Hänen hautakivessään on kaiverrettuna maininta ensimmäisestä hautauksesta.
Tuohikotin ensimmäinen hautaus

Hautausmaalla on komea kappeli

Historiallinen tapaus

Myöhemmin hautausmaalle on haudattu kylän vainajat, kuten myös viime sodissamme kaatuneet 46 sankarivainajaa. Heidän muistolleen on keskelle sankarihautausmaata pystytetty punagraniittinen risti, missä on teksti "Kotiseutu, Isänmaa 1939 - 1944. Kyseisen muistoristin paljastusvuotta sekä tekijää en saanut selville.
Hautausmaalla on myös sankarivainajia 46 kappaletta

Kaunis alue risteineen

Punagraniitti sopii hyvin muistoristiin


Joka tapauksessa Tuohikotin hautausmaa oli melkoinen parannus sitä edeltäviin aikoihin, koska aiemmin vainajat piti kuljettaa Valkealan kirkolle haudattavaksi. Tuohikotissa kerrotaankin tarinaa matkasta, jolloin kaikki ei mennyt ihan nappiin. Vainajaa reellä kuljettaneet miehet juopottelivat matkalla ja reki kaatui matkalla. Loppumatka arkkua piti kuljettaa kantamalla perille. Ehkä oli hyvä asia saada omaan kylään hautausmaa, jotta vastaisuudessa vältyttiin vastaavilta episodeilta....

Päivitys 6.5.2019
Tuohikotin sankarihautausmaan sekä siihen oleellisesti kuuluvan kivisen ristin suunnitteli Tapani Lemminkäinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita