maanantai 12. helmikuuta 2018

Kotka / Leninin patsas*

Nyt jatketaan viimeisen kerran Lenin-aiheisella muistomerkillä. Vierailemme samassa Leninin nimeä kantavassa puistossa kuin eilenkin. Tässä puistikossa tiedetään Leninin kävelleen hänen osallistuessaan Kotkan työväentalossa pidettyyn salaiseen Venäjän sosialidemokraattisen työväenpuolueen kolmanteen konferenssiin. Mainittiinpa joissakin lähteissä hänen myös majailleen tuolloin tämän puiston läheisyydessä talossa. Siitä en tosin löytänyt varmaa tietoa.
Mietiskelevä Lenin

Perustukset ovat kunnossa

Nyt puistossa on kuitenkin hänelle osoitettu patsas, jonka neuvostoliiton johto lupasi Kotkalle lahjoittaa. Määräys Kremlistä lähtikin Tallinnaan, joka on kotkan ystävyyskaupunki. Työmääräys annettiin Matt Varikille, joka on paikallinen kuvanveistäjä. Patsaan jalustassa on hänen nimensä, kuten myös Allan Murdmaan nimi. Jälkimmäinen lienee tehnyt graniittiperustukset tälle yli pari metriselle Leninin rintakuvalle.
Tekijöiden nimet

Pronssiin valettuna patsaan tekijän nimi

Asuiko Lenin mahdollisesti takana näkyvässä talossa?

Patsaan paljastustilaisuus pidettiin 26.8.1979 ja sen paljasti Neuvostoliiton suurlähettiläs Vladimir Sobolev. Patsaan luovutuspuheen piti Viron kommunistisen puolueen ensimmäinen sihteeri Karl Vaino. Patsaan vastaanotti Kotkan silloisen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Arvi Forss. Paikalla oli myös joitakin itä-blokin valtioiden suurlähettiläitä ja maaherra Erkki Huurtamo.

Patsas ei valitettavasti ole säästynyt ilkivallalta, vaan se on useasti töhritty punaisella maalilla. Vieraillessamme paikalla se oli kunnossa. 

Päivitys 23.2.2018
Tekstissäni mainitsin Leninin asuneen tämän puiston läheisyydessä. Lukijani Ossi ilmoitti löytäneensä osoitteen Lenin Suomessa kirjasta. Leninin kortteeri sijaitsi kuvanveistäjä Vantusen yksikerroksisessa puutalossa osoitteessa Rautatienkatu 9. Se sijaitsee työväentalon läheisyydessä. 

1 kommentti:

Kommenttisi ovat aina tervetulleita