keskiviikko 10. huhtikuuta 2019

Miehikkälä / Kahden kylän evakkoretki

Tänään on tiedossa vähän erilainen työpäivä. Edessä on bussimatka Lahteen oman valvontaluokkani kanssa, missä osallistumme yläkoululaisille suunnattuun Yrityskylään. Odottelen ihan mielenkiinnolla, kuinka homma toimii ja millainen päivä on tiedossa? Koko päivähän tässä touhussa menee, mutta ainahan vaihtelu virkistää, eikä tarvitse huolehtia erikoisemmin mistään, kun mennään tekemään jonkun toisen laatimaa ohjelmaa lävitte. En erikoisemmin pidä matkailusta, mutta eivät vapaaehtoisesti lähteneet matkalle tämän päivän muistomerkin ansainneet ihmisetkään....

Eiliseen muistomerkkiin liittyy tämäkin kohde. Kuten eilen kerroin, niin 4460 miehikkäläläistä lähtivät evakkotaipaleelleen kirkonkylästä, mutta jo ennen sitä oli logistiikka koetuksella. Pitihän kaikkien ihmisten ja eläimien jostain lähteä siirtymätaipaleelleen kirkonkylään. Tämän todellisen lähtöhetken muistoksi on Miehikkälän Rantalantien varteen paljastettu muistomerkki. Kuka sen on toteuttanut ja milloin? Edellämainittuihin kysymyksiin minä en osaa vastata.
Muistomerkki sijaitsee Rantalantien varressa

Kiveen on kiinnitetty laatta ja kyläläiset ovat tuoneet kukkia

Tälle paikalle kuitenkin kokoontuivat Rantalan ja Vanuskan kylien asukkaat lähteäkseen siirtymään kohti kirkonkylää ja sieltä eteenpäin Paimioon. Evakkoretki alkoi 10.7.1944 ja kotia joukko pääsi palaamaan lokakuussa 1944.
Muistolaatta kertoo suuresta tapahtumasta

Epäselväksi tämän muistomerkin kohdalla jäivät siis sen paljastusajankohta, tekijät ja missä hitossa on Vanuskan kylä. En tuota löytänyt edes kartasta nimihaulla. Onkohan alue mahdollisesti nykyisen Venäjän alueella? Näihin olisi kiva tietää vastaukset.....

Lopuksi linkki blogin karttaan, joka tosin löytyy blogistakin ja ihan googlaamallakin. Karttaa saa linkittää eteenpäin, tietenkin!

1 kommentti:

  1. Vanuska on Rantalan naapurikylä Lappeenrannantien varressa Muurikkalassa.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita