sunnuntai 21. huhtikuuta 2019

Pietari / Pietari Suuren mökki

Minun on pakko tunnustaa, että joskus venäläisten tyyli ampuu ylitse tällaisesta maalaispojasta. Olen nähnyt Leniniin liittyviä rakennuksia, jotka ovat katoksen alla ja lasikaapissa, mutta kyllähän siinä on se hyvä puoli, että ne säästyvät meidän jälkipolvien ihasteltaviksi. Sellaiseksi esimerkiksi sopii myös tämän päivän kohde, joka on ensimmäinen Pietariin noussut rakennus. Ulkoapäin tätä ei tunnistaisi kovin vanhaksi, koska ulospäin se näyttää melko uudelta tiilirakennukselta.
Pihamaalta löytyi Pietari Suuren rintakuva

Uskoisitko, että tämän tiilitalon sisältä löytyy Pietarin hirsitalo?

Takapihan puolelta

Tästä portista sisään

Kaksipäinen kotka vartioi

Sen sijaan kun astuu upeista takorautaisista porteista sisään, niin tunnelmahan muuttuu. Sisältä näet löytyy hirsirakennus, jonka Pietari Suuri rakensi topparoikan kanssa kolmessa päivässä vuonna 1703 pystyäkseen valvomaan lähelle nousevan Pietari - Paavalin linnoituksen rakennustöitä. Vaikka mökki kelpaisi minulle asumukseksi hemmetin hienosti, niin onhan tämä hirsimökki melko vaatimaton asumus suuren Venäjänmaan keisarille, missä hän asui viiden vuoden ajan!
Pietarin ensimmäinen "hallintopalatsi"

Lienee Karjalan punahonkaa

yli 300 vuotta vanhat salvokset

Hirsiin maalatut viivat kertovat mökin olleen aluksi maalattu näyttämään tiilitalolta....hämäystä!

Mökki näkyy alueen pienoismallissa

Sisäänkäynti mökille

Kattotiilet ovat puuta

Mökissä on isot eurooppalaismalliset ikkunat

Mökkiin ei saa koskea!




Onhan tämä nyt melko hulppea


Pietari Suuren omin käsin tekemä vene

Mökki on kooltaan melko pieni, noin 60 neliömetriä. Lisäksi se on erikoinen yhdistelmä perinteistä venäläistä maalaisarkkitehtuuria ja hollantilaista kotia suurine ikkunoineen ja korkeine kattoineen, joka on ulkopuolelta päällystetty puisilla kattotiilillä. Mökki oli hätäratkaisu, koska Pietari Suuri ole antanut määräyksen, että kaikkien tulevan pääkaupungin rakennusten tuli olla kivestä tehtyjä, kuten Euroopassa. Siellähän pietari oli tutustunut paikkoihin useiden vuosien ajan.
Pietarin ruokasali

Pietarin työhuone 

Työhuoneessa komea tuoli

"Pakollinen omakuva"

Ruokasali ei ole suuren suuri

Tämä mökki, joka on museona nykyisin, avattiin ensimmäisenä pietarilaisena museona 1944 Leningradin piirityksen jälkeen. Matkanjohtajana suosittelisin tätäkin paikkaa kaikille Pietarissa vieraileville...

Lopuksi linkki blogin karttaan, joka tosin löytyy blogistakin ja ihan googlaamallakin. Karttaa saa linkittää eteenpäin, tietenkin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita