lauantai 6. huhtikuuta 2019

Viipuri / Jaakko Juteinin hauta

Eilen esittelin Alexabder Thesleffin hautamuistomerkin Viipurin Lepolan hautausmaalta. Se ei kuitenkaan ollut tuolloin etsintämme pääkohde, vaan kirjailija Jaakko Juteinin hauta, joka löytyi heinäkuun viimeisenä päivänä 2018. Palataan hautalöydön tekijöiden vähän myöhemmin, mutta kerrotaan ensiksi lukijoillemme kuka oli Jaakko Juteini.
Tältä paikalta löytyi Jaakko Juteinin hauta

Jaakko Juteini syntyi 14.7.1781 Hattulassa ja oli suomalainen kansallismielinen kirjailija ja valistusmies. Hän korosti teoksissaan Suomen kansaa ja suomen kieltä sekä oli juuri suomen kielen käyttäjänä todellinen suomenkielisen kansallisromanttisen kaunokirjallisuuden uranuurtaja. Kyllä näillä meriiteillä nimen pitäisi olla kaikille itsenäisen Suomen historiasta välittävälle tuttu. No aikaa hänen urastaan on kulunut melkoisesti, koska hän kuoli jo vuonna 1855 ja hänet haudattiin kotipaikkaansa Viipuriin Lepolan hautausmaalle.
Juteinin hauta on merkitty nimilaatalla

Suurmiehen viimeinen lepopaikka

Hautakiven puolikas on katkennut


Tekstiä en ilennyt liiduttaa, koska Juteinin sanoin: "Arvon mekin ansaitsemme"

Musta hautakivi Juteinin haudalla oli monen vierailun kohteena aikoina jolloin kansallisuusaate levisi maassamme ja lopulta sai aikaan maamme itsenäistymisen 1917. Lepolan hautausmaalla sijainnut hauta kuitenkin kärsi sotavuosina, mutta ei kuitenkaan tuhoutunut. Viimeiset havainnot siitä olivat 1960-luvun loppupuolelta, jonka jälkeen se katosi. Monet uskoivat sen tulleen uudelleen käytetyksi venäläisen hautakivenä tai muuten poiskuljetettuna, kuten kiville on käynyt muualla Karjalan kannaksella.

Etsinnät kuitenkin jatkuivat ja lopulta Pro Sorvali-ryhmä, joka etsii hautakiviä Sorvalin hautausmaalta, päätti etsiä hautaa. Leena Revon johdolla talkoolaiset etsivät hautaa vanhojen hautakarttojen perusteella ja yrittänyttä ei laiteta! Talkooporukka näki maasta pilkistävän yhden kivenkulman ja päätti tarkistaa, että josko tämä olisi Juteinin hautakivi. Bingo! Juteinin hautakivi löytyi ja talkoolaiset pystyttivät paikalle oman kyltin osoittamaan haudan paikan. Veikkaanpa, että ensi suvena paikalla etsitään hautakiven toistakin puoliskoa ja alue siistitään... 

Juteinin hautakivi tunnistettiin siitä löytyvästä tekstistä:"Tässä lepäävät Maallisen Viisauden Tohtori Jaakko Juteini syndynyt 15. päivänä Heinäkuussa 1781, kuollut 20 päivänä Kesäkuussa 1855 ja hänen puolisonsa Katharina Margaretha Juteini kuollut 7. päivänä Kesäkuussa 1841

Tuskassa turva on tuonelan retki, huoleta haudassa huokaus hetki, jossa ei rasita rauhattomuus endisen elämän levottomuus"

Lopuksi linkki blogin karttaan, joka tosin löytyy blogistakin ja ihan googlaamallakin. Karttaa saa linkittää eteenpäin, tietenkin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita