maanantai 26. helmikuuta 2018

Kouvola / Jatkosotaan lähdön muistomerkki*

Nyt on sisällissodan muistovuosi meneillään, mutta on sitä senkin jälkeen suomalaiset joutuneet lähtemään sotimaan. Olen jo aiemminkin esitellyt vastaavia muistomerkkejä eri paikkakunnilta, mutta nyt vuorossa on Elimäen sotaveteraanien vuonna 1985 pystyttämä muistomerkki jatkosotaan lähteneiden elimäkeläisten muistoksi. Muistomerkki on pystytetty kirkkoa vastapäätä sijaitsevan kellotapulin läheisyyteen, koska juuri tälle paikalle elimäkeläiset kokoontuivat sotaan lähtöä varten.


Lisää kuvateksti


Kyseessä on melkoisen koruton muistomerkki, missä kivipaateen on kiinnitetty ilmeisesti messinkinen ja pahasti tummumaan päässyt muistolaatta, missä on seuraava teksti: "Tältä paikalta Elimäen miehet lähtivät jatkosotaan 18.6.1941 puolustamaan isänmaansa vapautta." Lisäksi muistomerkin alaosasta löytyy pienen pieni messinkilaatta, missä on seuraava teksti: "Tämän muistokilven pystyttivät Elimäen sotaveteraanit v.1985."

Päivitys 6.5.2019
Muistomerkin kiven löysi Elimäen sotaveteraanien puheenjohtaja Paavo Mäkelä Hämeenkylän kartanon metsästä. Siinä on laattoihin kaiverrettuna Pentti Alanderin teksti. Muistomerkin tekijä on Aimo Tukiainen ja se paljastettiin 15.9.1985. Muistomerkin otti Elimäen kunnan omistukseen valtuuston puheenjohtaja Teuvo Terhemaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita