torstai 16. toukokuuta 2019

Kitelä / Kitelän vanha ortodoksikirkko

Sivuutettuamme Pitkärannan vauhdikkaasti, oli tarkoituksemme kurvata suoraan Sortavalaan ja majoittua samanimiseen hotelliin. Ilmeisesti nälkäkin ajoi meitä kohti paikallisen suurkaupungin valoja, mutta silti ajattelimme vielä suorittaa yhden ponnistuksen matkalla. Assistentti oli näet käynyt edellisenä suvena kuvaamassa Kitelän uuden ortodoksisen kirkon muistomerkin, mutta hän ei tuolloin löytänyt vanhan ortodoksikirkon muistomerkkiä. Nyt ajattelimme yrittää löytää tuon vanhan kirkon paikan.

Käännyimme sivutielle ja ohitimme uudemman kirkon pitkät portaat pysähtymättä ja tulimme peltojen keskelle helkatin uraiselle baanalle. Tähystelimme pellon ylitse kohti metsikköä, joka oli meidän ja ison tien välissä. Ei vaan osunut silmään, vaikka kuinka pälyiltiin. Sitten päätimme jo poistua paikalta, kun näin metsän reunassa jotain harmaata. Tarkensin kameran zoomin ja totesin, että paikka löytyi!
Kirkon muistomerkit lötyvät metsänrajasta

Siinä ne on vierekkäin




Porukalla sitten kälpittiin pellon poikki kainaloiden korkeudelle ulottuvassa kasvillisuudessa ja tulimme lopulta hikisinä paikalle. Meille oli suuri yllätys, kun löysimme paikalta kaksi muistomerkkiä! Vanhan ortodoksisen kirkon sekä Kitelän hautausmaan muistomerkit. Kyllä kannatti suorittaa nälkäisenä tämä kävelyreissu.... Tutustuimme alueeseen vähän tarkemminkin ja löysimme useita hautaristejä, jotka kertoivat alueen entisestä menneisyydestä. Vaan pitäneehän tuo jokunen sana kertoa Kitelän vanhastakin ortodoksikirkosta.

historian havinaa

Lähes ehjä


Vanhat rautaristit olivat hyvässä kunnossa, vaikkakin katkaistuina


Menneisyyden jälkiä


Vanhan kirkon rauniot

Vanhat porraskivet?

kirkon raunioita

Milloin ja kenen toimesta nämä kivet on tänne tuotu

Oli aika poistua....

Kitelän vanhoista ortodoksikirkoista ei ole tarkkaa tietoa, mutta vanhana nimittämäni ortodoksikirkko rakennettiin vuonna 1777. Siinä oli kaksi alttaria, jotka olivat pyhitetty ylienkeli Mikaelille ja toinen profeetta Eliaalle. Ne selittävätkin Kitelän uuden kirkon nimitykset. Sekaannuksen vuoksi on kerrottava että vuosina 1883 - 1940, Kitelässä oli samaan aikaan kaksikin kirkkoa.

Tämän kirkon kohtalo oli tuhoutua talvisodassa, koska alueelle muodostui suurmotti, missä tuhannet venäläissotilaat kärvistelivät pakkasessa. Kirkko purettiin venäläisten toimesta ja hirret käytettiin korsujen materiaaleiksi ja loput puuosat poltettiin, jotta sotilaat eivät kuolisi pakkaseen. 

Nyt kuitenkin reissumme alkoi kääntyä vihdoinkin voiton puolelle ja edessä oli rallitaival kohti Sortavalan lihapatojen ääreen....  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita