tiistai 28. toukokuuta 2019

Kouvola / Utin räjähdysonnettomuus

Sota on aina vaarallista ja riski menettää oma henkikulta on iso. Rauhan tultua sitä kuvittelisi, että sota ei enää vaatisi uhreja, mutta valitettavasti näin ei ole. Miinoja on raivattava maalta ja mereltä ja käyttämättömäksi jääneitä pommeja ja kranaatteja pitää siirtää rauhan ajan varastoihin. Nämäkin toimet aiheuttavat uhreja vielä kauan sodan päättymisen jälkeen. Tällainen onnettomuus tapahtui myös Utissa 14.2.1945.



Utissa sijainnut lentorykmentti 3 sai käskyn siirtää kaikki lentopimmit 15.2.1945 mennessä keskusvarastoon. Homma määrättiin kapteeni Vähätuvalle, joka hankki 3 kuorma-autoa ja 21 miestä siirto-operaatioon. Pommeja oli aivan helkatisti, esimerkiksi kiitoradan päässä yli 1000 pommia, joten tehtävä oli sekä vaarallinen että hankala toteuttaa annetussa ajassa. 

Kaikki onnistui kuitenkin hyvin, kunnes viimeisenä päivänä sattui onnettomuus Utin rautatieasemalla. Räjähdys tapahtui pommilaatikkoa laskiessa kuorma-auton lavalta maahan. Koko autoryhmän miehistö, seitsemän miestä ja neljä muuta miestä, jotka vastasivat lumitöistä ja vastaavasta. Kuusi näistä henkensä menettäneistä oli Karjalasta tulleita siirtolaisia ja heidät haudattiin yhteishautaan Kouvolan vanhalle hautausmaalle.

Muistomerkissä lukee: "Sodan jälkitoimissa Utin räjähdysonnettomuudessa 14.2.1945 henkensä menettäneet". Muistomerkin hankki ja maksoi puolustusvoimat. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita