keskiviikko 15. toukokuuta 2019

Pitkäranta / Ortodoksikirkon muistomerkki

Nyt matkamiehiä jo väsytti ja päätimmekin jättää Pitkärannan kohteiden kuvaamisen seuraavaan kesään, koska nälän runtelemat ruumiimme kaipasivat ruokaa ja lepoa. Tuo reissu onkin nyt sovittu ja startti tapahtuu 24.5.2019. Tuolloin kuvaamme kaikki tiedossani olevat Laatokan pohjoispuoliset kohteet ja siitä emme nyt voi tinkiä, vaan operaatio hoidetaan. Matkan alkuhan on mielenkiintoinen, kun työpäivän jälkeen hilaan itseni Tohmajärvelle, missä hyppään assistentti Pirhosen autoon, millä hurautamme tänne Pitkärantaan. Meillä on varattuna täältä jo laadukas 10€ maksanut majoitus!
Kohde tuli kuvattua, koska se on aivan tien varressa

Tällä roadtripillämme ohitimme sujuvasti Pitkärannan, mutta yhden stopin teimme. Kyseinen Pitkärannan entisen ortodoksikirkon paikalle on pystytetty punagraniitista veistetty muistomerkki. Tämän kohteen kuvasimme, mutta muuten jatkoimme matkaamme tietoisina siitä, että monta kohdetta jää kuvaamatta. Valitettavasti emme vaan jaksaneet....
Muistomerkki, jonka pystyttäjä ja paljastamisajankohta ovat tuntemattomat

Pitkärannan ortodoksikirkko rakennettiin hirsistä vuosina 1885 - 1898. Tontti tuli lahjoituksena paikalliselta tehtaalta, mutta kirkon rakentamiseen tarvittava rahasumma(10000 ruplaa) saatiin lahjana lahjoittajalta, joka halusi pysyä tuntemattomana! Rakennustöitä valvoi kauppias Ivar Kanninen ja kirkko oli lopulta valmis vihittäväksi, jonka suoritti Arkkipiispa Antonius pyhittäen kirkon Jeesuksen Kristuksen taivaaseenastumisen muistolle. Päivämäärä oli tuolloin 2.10.1898.
Toisella puolella katua on venäläinen T-26 panssari muistomerkkinä

Kirkon tornissa kumisi seitsemän Pietarissa Orlovin tehtailla valettua kelloa, jotka jäivät torniin niinkuin muutkin kirkon arvoesineet talvisodassa. Välirauhan aikana kirkkoa käytettiin varastona, mutta jatkosodan alkuvaiheessa perääntyessään Pitkärannasta, he polttivat kirkon maan tasalle.    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita