sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Lappeenranta / Jääski - Joutseno pitäjänrajaMelkoisesta pusikosta löytyy tämä v.1984 pystytetty pitajänrajamerkki

Tänään olemme Joutsenon Penttiläntien varressa melkoisen lähellä rajavyöhykettä. Siksipä onkin loogista, että tänään puhutaan raja-asioista. Tosin tällä harvaan asutulla alueella oli viime heinäkuussa vilkasta kuin sotavuosina, jolloin suomalaiset joukot kulkivat Penttiläntietä vuorotellen molempiin suuntiin. Viime heinäkuussa paikalla oli tosin vain rekkalastillinen ulkomaalaisia marjanpoimijoita, jotka saivat tuta mistä suomalaiset rallimiehet ovat kotoisin!

Assistentti Grönholm (os. Rita) veteli Citroenilla matalalentoa kuin sorateiden virtuoosi, kunnes mäen takaa paljastui kolonna marjanpoimijoita. Tuli vähän porukkaan liikettä! He loikkivat ämpärit kourassa suomalaiseen metsään, maastoutuen mättäiden taakse. Tunnelma oli kuin Monte Carlon rallissa, missä hullunrohkeat katsojat seisovat keskellä tietä. Assistentti ei tästä yleisön paljoudesta hämmentynyt, vaan painoi lapun lattiaan ja jatkoi matalalentoa kohti päivän kohdettamme…. Onneksi pääsimme perille!
Laatta kertoo paljastamisajankohdan

Joutseno on niitä maamme kuntia, joihin liitettiin osia rajan taakse jääneistä pitäjistä. Jääsken alueet liitettiin muihin kuntiin lopulta vuonna 1948. Liitos tehtiin, koska oli selvitetty, ettei niiden ollut mahdollista selvitä taloudellisesti itsenäisenä. Joutseno sai tuolloin itselleen Penttilän ja Kuurmanpohjan kylät. Loppuosa entisestä Jääsken pitäjästä tunnetaan nykyisin nimellä Lesogorsk ja myös entinen Enson alue(nykyisin Svetogorsk) ovat entisiä Jääsken alueita. Sukujuuret vanhaan Jääskeen omaavat ovat perustaneet Jääski-seuran, jonka kotisivut löytyvät täältä

Tämä vanha pitäjänrajamerkki on kopio alkuperäisestä ja se paljastettiin 11.8.1984 Jääsken kihlakunnankihujen kunniaksi. Tämän rajamerkin ympäristö on melkoisen huonolla hoidolla, mutta onhan sijoituspaikka aika syrjässä. Sijaintipaikka on Penttiläntien varressa noin puolivälissä Penttilän ja Leppälän kyliä.

Tien toisella puolella on vielä jäljellä edelliset rajamerkit, tosin kyltti on jossain hukassa vai lieneekö museossa? Lisäksi samalta paikalta löytyy vanha kivinenkin rajapyykki, joka kertoo että ollaan vanhalla Joutsenon ja Jääsken pitäjien rajalla.
Tien toisella puolella seisoo vanha rajatolppa ja vielä vanhempi kivinen rajapyykki

4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista huomata, että tuossa alemmassa kuvassa näkyy vielä kolmaskin, muovinen, rajatolppa.

  VastaaPoista
 2. Tuo tyhjä tanko lienee se, josta joitakin vuosia sitten varastettiin Jääsken kyltti. Kenenkähän olohuonetta se mahtaa nyt koristaa?

  VastaaPoista
 3. Jassoo....se ei siis olekaan museossa? Ihmeelliset tavarat sitä ihmisille kodin koristeeksi kelpaavatkin!

  VastaaPoista
 4. Eilen 18.7.2015 kokoontui reilun 20 hengen joukko entisiä ja nykyisiä Penttiläläisiä. Matkalla "iitamamman risteykseen" eli nykyisen rajavyöhykkeen rajalle pysähdyimme kuvaamaan tuota samaista pitäjänmerkin kopiota. Penttilässä käynnin jälkeen kokoonnuimme Joutsenon Luhtikammariin ateria- ja muisteluhetkeä varten. Mukavaa oli.

  VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita