maanantai 28. tammikuuta 2013

Lappeenranta / Kirjailijareliefi

Joutsenon keskustassa sijaitseva kirjasto on yksi taajaman keskeisimpiä paikkoja. Niinpä joutsenolainen Reino Puustinen on ikuistanut suomalaisen kirjallisuuden tunnetuimpia henkilöitä reliefiin, mikä on sijoitettu kirjaston pääsisäänkäynnin syvennykseen. Valitettavasti reliefi näyttää olevan paikallisen nuorison tai miksei varttuneempienkin tupakantumppauspaikka. Olisihan näitä suomalaisen kirjallisuuden uranuurtajien kasvokuvia mukavampi katsella, jos J.V.Snellmanin suupielestä ei roikkuisi tupakannatsa!
Kokoelma suomalaisen kirjallisuuden uranuurtajia Joutsenon kirjaston seinässä
Reliefin julkaisuajankohta on meille täysi mysteeri, mihin emme löytäneet valaistusta. Tässä asiassa varmaan te voitte auttaa meitä? Lisäksi Willimies, joka ei ole mikään kulttuuri-ihminen, delegoi jopa reliefin henkilöiden selvittämistehtävän itseään viisaammalle. Lotta, kiitokset pätevästä ja nopeasta tehtävän suorittamisesta! Hän suoritti työn puolestamme ja ilmoitti meille oikeat nimet, joten voimme paljastaa teille reliefin henkilökavalkadin. Tästä työstä Lotta on nyt blogimme uusin assistentti ja hienoa, että naispuolisiakin assistentteja saadaan mukaan melko miesvaltaiseen joukkoomme! Korvaus on täysin sama kuin miespuolisillakin. Tasa-arvon kannattajina emme maksa kenellekään…toisaalta, mistä sitä nyt tyhjätasku, virkaheitto joutonomi palkkaa vielä pystyisi maksamaan?

Lappeenranta ei tällä hetkellä ole kirjallisuuden saralla tuottanut montakaan merkittävää kirjailijaa. Näissä kirjoituksissa olen sivunnut muutamaa kuuluisaa kirjailijaa, joilla on juuret täällä Etelä-Karjalassa. Tarkoitan siis Anni Swania ja Katri Valaa, jotka molemmat ovat saaneet oman nimikkopuistonsakin Lappeenrantaan. Oikeastaan ainut kuuluisampi kirjailija tällä hetkellä lienee Jouni Hynynen, jonka hymyssäsuin kirjoitetun kirjan "Rakkaudella Hynynen" olen itsekin kuunnellut äänikirjana. Laitanpa tähän lopuksi ääninäytteen kyseisestä kirjasta. Tasa-arvoasiaa alusta loppuun!
           Keittiöpsykologi Hynynen pohtii
Lopuksi vielä Lotan selvittämät suomalaisen kirjallisuuden uranuurtajat:
Ylhäällä oikeassa reunassa: Hella Wuolijoki ja Maria Jotuni
Toinen rivi ylhäältä,  nimet vasemmalta oikealle: Joel Lehtonen, F.E. Sillanpää, Aleksis Kivi, J.L. Runeberg, Eino Leino
Kolmas rivi ylhäältä, nimet vasemmalta oikealle: Mika Waltari, Elias Lönnrot, Minna Canth, Ilmari Kianto
Alin rivi: Juhani Aho

PS. Suomen kirjailijoille on perustettu nimikkoseuroja, joiden tuottamiin kirjailijan biografioihin voit tutustua täältä. Lopuksi vielä käsky joutsenolaisille. Lopettakaa se tupakantumppien survominen reliefin rakosiin! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita