keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Lappeenranta / Kirjatien kenttäsairaala

Joutsenon Kirjatien alue on melkoisen idyllistä seutua. Se sijaitsee Honkapuiston ja Haukilahdentien välissä ja tämä tiivis kylämäinen alue on entistä Joutsenon keskustaa. Siellä oli myös vireää käsityöläis- ja kauppatoimintaa alueen rakentamisen aikoihin. Nämä vanhat 1920- ja 1930-luvuilla rakennetut useimmiten mansardikattoiset rakennukset ovat nykyisin tosin asuinrakennuksina.
Entinen kulkutautisairaala ja kenttäsairaala. Willimiehen parkkeeraustaidoilla ei ehkä inssiajoa läpäisisi?

Monilla näistä rakennuksista olisi varmasti paljonkin kerrottavaa menneistä ajoista, mutta Willimiehen jäljillä blogissa olimme kiinnostuneita ainoastaan yhdestä. Alueen menneistä ajoista valitsimme kertomaan Kirjatie 10 osoitteesta löytyvän rakennuksen. Kuvaushetkellä paikalla ei ollut asukkaita, jotka olisivatkin saattaneet ihmetellä kahden miehenkuvatuksen työskentelyä. Auto parkkiin ja äkkiä muutamat valokuvat, jonka jälkeen he poistuivat pölypilvi perässään pois.

No kuvat otettiin ja nyt ne ovat teidän kaikkien katsottavissa. Liikumme taas Joutsenon sota-aikojen historiassa, missä meidän on palattava takaisin vuoteen 1944. Tällöin nimittäin tässä entisessä kulkutautisairaalassa oli väliaikainen kenttäsairaala, joka palveli jatkosodassa haavoittuneita miehiä. Näitä paikkoja Joutsenossa riittääkin vaikka muille jakaa…

Rakennuksen seinään sijoitetun laatan paljasti silloinen kunnanvaltuuston puheenjohtaja Risto Kakkola ja päivämäärä oli 4.12.2002. Laatan pystyttämisestä vastasivat Joutsenon sotiemme veteraanit, Joutsenon kunta, Joutsenon Kotiseutuyhdistys, kuten muistakin kenttäsairaaloiden seiniin kiinnitetyistä muistolaatoista.
Muistolaatta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita