sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Lappeenranta / Karjalaan jääneiden muistokivi

Täällä Itä-Suomessa karjalaisuus näkyy kaikkialla. Monet nykyisen Lappeenrannan asukkaat omaavat rajantakaiseen Karjalaan jääneet sukujuuret. Näin on myös omalta kohdaltani. Tämän taustan takia on ymmärrettävää näiden menetettyjen alueiden ja sinne haudattujen sukulaisten sekä ystävien muistelu lukuisin muistomerkein täällä rajaseudulla, kuten tuolla Länsi-Suomessa Etelä-Karjalaa kutsutaan.
Karjalaan jääneiden muistokivi
Tänään vuorossa Joutsenon uudella hautausmaalla sijaitseva Karjalaan jääneiden vainajien muistopatsas. Tämä mustalle graniitille pystytetty punagraniittinen veistos kuvaa perhettä, joka joutui jättämään kotinsa sekä sinne kirkkomaihin haudatut sukulaisensa, tuttavansa ja naapurinsa. Tämän veistoksen on tehnyt Reino Puustinen ja se on paljastettu 1.11.1958. Teoksen suunnittelusta ja pystyttämisestä vastasivat Joutsenon kunta, Joutsenon karjalaiset sekä Joutsenon seurakunta, joka huolehtii teoksesta.

Vastaavia Karjalaan jääneitten vainajien muistomerkkejä olemme esitelleet aiemmin kaksi kappaletta. Lappeenrannan versio löytyy täältä ja Lauritsalan täältä. Tämä Joutsenon muistokivi on kuitenkin kaikkein suurin ja kaunein.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita