lauantai 26. tammikuuta 2013

Lappeenranta / Joutsenon yläpappila

Nimestään huolimatta Willimies on ujo sälli. Toisaalta tämä luonteenpiirteeni on tässä hommassani ajoittain vähän huono homma. Niinpä tämän päivän bloggaus jää vähän torsoksi. Koska tämä kohde on nykyisin (vuodesta 2009) yksityisomistuksessa ja asukkaat eivät olleet kotosalla kuvaushetkellä, niin ujouttani en toisten pihoille mene ilman lupaa. Niinpä kohteen kuvat on otettu tiheän aidan rakosista ja meille tärkein jäi retkellämme jopa kuvaamatta.

Kysymyksessä on Joutsenon ns. yläpappila, mikä on vanha historiallinen rakennus. Tätä vanhaa, kaunista ja historiallista pappilaa voi käydä kurkkaamassa Joutsenon Yläpappilantiellä. Pelkästään sen ikä on kunnioitusta herättävä. Se on nimittäin rakennettu jo vuonna 1858. Kuitenkin tällä Joutsenon kirkkoherran pappilalla on juuret vielä vanhempaan aikaan. Ensimmäinen pappila rakennettiin Joutsenon kirkkoherralle jo 1600-luvulla Karsturantaan. Kaikki vanha rapistuu aikanaan ja isovihan aika koitui rakennukselle lähes tuomion hetkeksi. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan paikalliset remonttireiskat harsivat talon kasaan, niin että se kesti kasassa aina Venäjän vallan ajalle saakka.

Lopulta Joutsenon kirkkoherraksi vuonna 1849 saapunut Gabriel Österberg vaati parempia asuintiloja. Aluksi pappila aiottiin peruskorjata vielä kerran, mutta lopulta pitäjänkokous päätti rakentaa uuden pappilan. Arkkitehti Wilhelm von Karm laati piirustukset ja niiden pohjalta rakennustyöt alkoivat vuonna 1856. Pari vuotta myöhemmin rakennus valmistui ja aloitti toiminnan kirkkoherran virkatalona.
Joutsenon entinen pappila (ns. yläpappila)

Tasaista eloa kesti aina vuoteen 1918, jolloin pappila joutui keskelle punaisten ja valkoisten taisteluita. Luotisateessa talon ikkunat ja seinät kokivat kovia, mutta talo ei tuhoutunut. Siellä majailleet punaiset olivat kuitenkin keränneet ison kasan palavaa materiaalia keskelle salia, mutta viimeinen lähtijä päätti käskystä huolimatta jättää tulitikun raapaisematta. Näin rakennus säästyi totaaliselta tuholta.

Seuraavan kerran rakennus oli keskellä sodan melskeitä jatkosodan loppuvaiheessa 1944, jolloin rakennus toimi kenttäsairaalana. Tämä tuskin edellisten postausten perusteella tuli kenellekään yllätyksenä. Vain entisen pappilan seinässä oleva muistolaatta jäi kuvaamatta. Tosin eiköhän se ole samanlainen kuin muutamassa edellisessä postauksessamme esitellyt muistolaatat.

Alkuperäinen muistolaatta tietenkin lisätään blogiimme, jos joku lähettää siitä kuvan meille!

PS. Laitetaanpa tähän loppuun pieni piristys viikonlopuksi - vähän samaan tyyliin kuin kymppiuutisten loppukevennys! Videolla Radio Millenniumin mainio versio Lauri Tähkästä. Itseäni ainakin hymyilyttää joka kerta, kuten todennäköisesti yli miljoonaa muutakin katsojaa.  
                                   Radio Millennium "Ei enää pelitä"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita