torstai 4. huhtikuuta 2013

Lappeenranta / Kaksi tykkiä

                                   Gringos locos "Sweet little sisters"

Armeija on siitä metka organisaatio, että kaikki vanhentunut sotamateriaali voidaan joko sulattaa uusia aseita varten tai tehdä siitä muistomerkki. Tänään vuorossa kaksi vanhaa tykkiä, jotka on asetettu näytille Maasotakoulun autohallin viereiselle nurmikolle. Uskallan nyt esitellä nämä sotalaitteet, vaikka sotasalaisuuksia en haluakaan paljastaa ulkopuolisille. Näiden parasta ennen päiväys on tosin jo mennyt umpeen aikapäiviä takaperin.
 
Kaksi tykkiä, autohalli taustalla
Joitain vuosikymmeniä takaperin isoisämme sotivat vastakkain Karjalan korvissa, kaupungeissa ja peltovainioilla. Nyt ajat ovat muuttuneet, eikä Willimiehen tarvinnut ottaa tykistöä mukaan lähtiessään iltapäivällä Venäjälle. Tällä kertaa riitti passi ja tuliterä viisumi perstaskussa. Piipahdin nimittäin tänään ensimmäistä kertaa pitkään aikaan rajan takana Svetogorskissa eli entisessä Ensossa. Matkaoppaanani toimi assistentti Reinikainen, jonka kanssa ilmeisesti Willimiehen jäljillä blogia laajennetaan esittelemään Venäjänkin muistomerkkejä!

Svetogorskin komia rakennus....mikä lie?

No ei sentään, mutta ilmeisesti minusta tulee vakiovieras Suomen tullissa, joten voi olla että kuviakin matkoilta on tulossa myöhemmin.  Tarkoitushan on kesällä suorittaa se moottoripyöräretki Itä-Karjalaan, vaikka sponsoria ei matkallemme ole vielä ilmaantunutkaan.

Yritin innokkaasti selvittää kyseisten tykkien tyyppiä ja alkuperää, mutta en osaa. Uskoisin kyseessä olevan kuitenkin englantilaista alkuperää olevista tykeistä, koska niistä löytyy Long & CP. Middlesbro. merkintä. Tämä viittaisi vahvasti Brittein saarille. Vuosilukujakin on kaiverrettu lukko-osaan useampiakin, eli 1878, 1916 ja 1918. jotain merkitystähän noillakin on oltava, mutta toivottavasti joku minua viisaampi sotatieteilijä/harrastaja osaisi kertoa?
 
Englantilaiset tykit Maasotakoulun pihalla
En muuten tiedä, onko tykeillä joku merkitys, mutta ainakaan mikään virallinen muistomerkki tämä ei ole. Siitä ei nimittäin löydy mitään mainintaa mistään.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita