sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Lappeenranta / Vöyrin kivi

                                Havana Black "Hoo myself"

Huh, koville otti… mutta kylläpä yhden päivän lepo tekee hyvää. Eilinen meni soffalla köllötellessä, mutta nyt alkaa elämä jo voittaa. Norjan puhelinlinjalle ei ole ollut enää käyttöä, joten voisipa tässä julkaista yhden kohteen lisää. ”Laajasta taustatyöstä” huolimatta tähänkin liittyy eräs outo piirre, mutta siitä vähän myöhemmin lisää. Aloitetaan perinteiseen tyyliin musiikkipläjäyksellä. Havana Black oli takavuosina yksi Willimiehen suosikkibändejä, joten tyrkätään kaikille kuultavaksi. Kerrottakoon että kyseisellä poppoolla on yhtymäkohtia Lappeenrantaan.

Musiikin siivittämänä siirrytään taas Maasotakoulun puistikkoalueelle, mistä löytyy muistomerkki Suomen aliupseerikoulutuksen historiasta. Kyseessä on Vöyrin kivi, joka paljastettiin juhlallisin menoin 26.1.1978 silloisen Maanpuolustusopiston puistikkoalueella. Sen suunnittelusta vastasi sotilasmestari, heraldikko Simo Karjalainen. Keskeinen osa muistomerkkiä on myös laatoista muodostettu portaikko, joka muodostuu ennen v.1974 toimeenpantujen kanta-aliupseerikurssien perinnelaatoista.
Vöyrin kivi Maasotakoulun puistikossa

Graniittinen kivenlohkare on tuotu paikalle Suomen ensimmäisen kanta-aliupseerikoulun paikalta Vöyristä, läheltä Vaasaa. Kyseisellä paikkakunnalla toimi maamme ensimmäinen aliupseerikoulu 26.1 – 30.5.1918. Kuten tarkkaavaiset lukijat huomasivatkin, muistomerkin julkistamispäivä kunnioittaa suomalaisen aliupseerikoulutuksen 60-vuotista historiaa. Vöyrissä koulutuksesta vastasivat 22 jääkäriä, joiden vastuulla oli kouluttaa 1400 oppilasta Suojeluskunta-armeijan käyttöön. Vöyrin sotakoulun aikana maassamme käytiin veristä ja katkeraa sisällissotaa, joten tietääkseni kaikki pikakoulutuksen saaneet kerkesivät mukaan myös sisällissodan taisteluihin.
Vöyrin kiven etupuoli
 
Vöyrin kiven taustapuoli
Muistomerkin etuosassa on Suomen kartta, joka osoittaa paikkakunnat, missä koulutusta on annettu sotataidoissa Vöyrin lisäksi. Lappeenrantakin löytyy joukosta ja varustettu erittäin tutulla vaakunalla. Sen sijaan lohkareen taustapuolelta löytyy se mysteeri. Siellä on Eino Leinon sanoittama ja Leevi Madetojan sanoittaman Vöyrin marssin säkeistö kunnioituksena alkuperäisille Vöyriläisille. Tähän en löytänyt Internetistä kuin sanoituksen, mutta Youtube löysi koko marssin…tosin eri sanoituksella! Onkohan kyseessä eri marssi vai onko noita marsseja olemassa kaksi? Eiköhän tuokin jossain vaiheessa selvinne?

                                  Youtuben "Vöyrin marssi"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita