tiistai 8. lokakuuta 2013

Luumäki / JR200 "Suomen pojat"*

  Suomen pojat saivat sodan jälkeen vettä niskaan. John Cougar "Rain on a scarecrow"


Yksi Suomen kesällä 1944 taistelleista yksiköistä sai 18.8.1991 oman muistomerkin Luumäen kunnantalon pihamaalle. Kyseessä on Suomen puolesta taistelleiden virolaisten vapaaehtoisten muodostaman JR200 kunniaksi pystytetty monumentti. Merkittäväksi muistomerkin julkaisemisen kanssa on se seikka, että Viro itsenäistyi toisen kerran vain kaksi päivää julkistamisen jälkeen.
JR200 muistomerkki 

Muistomerkin on suunnitellut virolainen taiteilija Aavo Ermel ja julkistamistilaisuudessa oli läsnä lähes viisisataa "Suomen poikaa", jotka olivat saapuneet paikalle Virosta, Ruotsista, Kanadasta ja Yhdysvalloista. Monen virolaissoturin matka kesän 1944 oli vaihteleva ja monet joutuivat poistumaan Virosta neuvostomiehityksen takia. Kiinnijääneiden kohtalo sen sijaan vaihteli kymmenen ja 25 vuoden vankeusrangaistuksen välillä. Näiden miesten sotaretki oli melkoisen pitkä.

Niinpä JR200 merkitys onkin suuri niin Suomelle kuin Virollekin, mitä osoitti myös Viron presidentti Lennart Meren läsnäolo muistomerkin 10-vuotis juhlassa kesällä 2001. Vielä 20-vuotis juhliin kesällä 2011 saapui kymmenittäin virolaisia veteraaneja perheineen.
Soome vabaduse ja Eesti au eest

Suomen vapauden ja Viron kunnian puolesta

JR200 perustettiin Luumäellä 9.2.1944 ja he osallistuivat raskaisiin torjuntataisteluihin kesällä 1944 Karjalan kannaksella. Yli 3300 vapaaehtoisesta antoi henkensä Suomen vapauden ja Viron kunnian puolesta 178 miestä. 

Muistomerkin taustalla ovat reserviläis- ja veteraanijärjestöt, joiden avulla paikalle hankittiin kaksi Luumäen Salpa-Linjalta hankittua panssariestekiveä, joista Aavo Ermel suunnitteli muistomerkin.

Päivitys: Sukututkijan loppuvuosi blogia ylläpitävä Kaisa Kyläkoski tyrkkäsi samantien julkaisun jälkeen lisää tietoa kyseisestä joukko-osastosta. Kyseinen Anna-Riitta Isohellan tekemä Pro Gradu työ löytyy täältä. Pitääpä itsekin tutustua aiheeseen.... Kiitokset Kaisa!


2 kommenttia:

  1. Olen tänään ähkinyt läpi 16000+ tietuetta tamperelaisia opinnäytteitä, joten ilo laittaa yksi heti kierrätykseen. ISOHELLA, ANNE-RIITTA: Joukkoliikkeestä jalkaväkirykmentiksi. Kuinka Suomi päätti kouluttaa virolaisen joukko-osaston JR 200

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset Kaisa pikaisesta kommentoinnista. Juttu päivitetty alle 10 minuutin.... Ei muuten käy kateeksi tämän päivän työsarkasi

      Poista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita