keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Rautjärvi / Neuvostodesanttien muistomerkki

           

                              Fleetwood Mac "Little lies"

Seppo Räty murjaisi takavuosina Ilta-Pulun haastattelussa kommentin: Ooppera, hyi saatana! Vähän samankaltaisella asenteella olin itsekin eilisiltana liikkeellä. Edessä häämötti Imatran teatterissa elämäni toinen teatteriesitys. Edellisestä, Pekka Töpöhännästä, olikin vierähtänyt jo n.40 vuotta. Mitäs siinä, mihinkään huippuhurmioon nyt en sentään joutunut seuralaiseni tavoin, mutta sinnikkäästi yritin kuitenkin naisseurassa esittää kiinnostunutta ja pidin mölyt mahassani saadakseni kultturellin ihmisen maineen.
Tuntemattoman tekemä betoninen muistomerkki neljälle desantille

Vaikkei eilinen "Ohukainen ja Paksukainen" nyt mitään Shakespearea(onneksi) ollut, niin pakkohan se on tunnustaa, että helkkarin hyvä show tuo oli kaikesta huolimatta. Ilmeisesti onnistuin myös hämäyksessäni, koska sain palkaksi tiedon, että joudun lähtemään uudelleenkin teatteriin eli paha sanoa, että voitinko vai hävisinkö? Ilmeisesti onnistuinkin esittämään illan parhaan teatteriesityksen ihan itse? Ennen uusintareissua on kyllä takuulla muutaman SaiPan pelin vuoro...

Vaan bloggaus koskee kuitenkin Rautjärven Miettilän kylän Hiienniemessä olevaa muistomerkkiä, mikä on pystytetty neljän kyseiseen paikkaan haudatun neuvostodesantin hautamuistomerkiksi. Tänne Willimies tours ei olisi osannut perille ilman paikallista opastusta, mistä suuret kiitokset. Maaseudulla saa aina ohjeita ja vihjeitä, kun vaivautuu tarinoimaan paikallisten kanssa. Tämä metodi on pistämätön.

Niinpä tännekin Hiienniemeen ajoin paikallisen miehen perässä, joka jätti traktoriremontin kesken lähteäkseen opastamaan kaupunkilaisia kohteelle. Perille kun päästiin, niin siinähän tämä muistomerkki nökötti omalla paikallaan. 
Karu paikka, mikä kertoo sodan mielettömyydestä

Mitään tietoa pystyttäjästä tai muista tiedoista meillä ei ole, mutta ehkäpä ne saadaan taas perinteiseen tapaan jälkijunassa? Muistomerkkiin on kiinnitetty kuparilaatta, johon on kaiverrettu kaunokirjoituksella seuraava teksti:

"Tähän on haudattu venäläinen desanttipartio 3 miestä ja 1 nainen syyskuussa 1944. Miettilään sijoitettu autokomppania piiritti partion Hiienniemessä kehoittaen heitä antautumaan: Rauha on tullut. Partio tuhosi itsensä räjäyttämällä."
Laatan teksti näkyy kuvassa heikosti

Ilmeisesti desanttipartio ei tiennyt sodan päättymisestä ja ei halunnut antautua elävänä suomalaisille. Mikähän saa ihmisen tekemään itselleen tällaista? 4 kommenttia:

 1. http://www.liveleak.com/view?i=14d_1348362692#o00g4Dlj30FVygzO.01 ei liitty aiheeseen ihan suoraan, joskin raja aina vahva sana. Kiehtova video mielestäni.

  VastaaPoista
 2. Kiitokset

  Hieno animaatio siitä, ettei mikään raja ole pysyvä. Sen historia todistaa tämän animaation avulla

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoinen tarina. Pitääpä selvitellä asiaa kun kotia ehtii ja saa oikean tiedoston auki.

  VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita