sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Taipalsaari / Vehkataipaleen pumppulaitos

                                                           Kaija Kärkinen "Sade"

Nuorena kossina Willimies vieraili kavereineen Vehkataipaleen pumppulaitoksella yön hämärinä hetkinä. Tämän parempaa kalapaikkaa ei kotini lähistöllä toista olekaan, ehkä siksi paikalla on kalastuskieltokylttejä tuhka tiheässä? No kaikkea ei voi pimeässä huomata ja muutama hauenvonkale tuli paikalta napattua. Sitten tuhatta ja sataa Hyötiön kalliolle grillaushommiin. Se oli sitä surutonta nuoruusaikaa.... Toivottavasti 1980-luvulla tapahtuneet kalaretket ovat rikoksina vanhentuneet?
Vehkataipaleen pumppulaitos

Pelkästään Kaukaan kossien kalapaikaksi ei Vehkataipaleen kannaksen läpi kaivettu kanavaa ja rakennettu suurta punatiilistä pumppaamoa, vaan tarkoitus oli parantaa vedenlaatua Pien-Saimaan puolella. !900-luvun alkuvuosikymmenien aikana alueelle oli noussut paljon teollisuslaitoksia, minkä takia alueen vedet olivat pahasti saastuneet. Laitoksen tarkoitus olikin valmistumisestaan vuonna 1936 lähtien parantaa vedenlaatua pumppaamalla 30-35 kuutiota vettä joka sekunti saastuneelle Pien-Saimaalle. Alkuaikojen ekolaitos, mikä tekee samaa työtä yhä edelleen.
Sulun takana käsipelissä kaivettu kanava

Kovalla työllä kyseinen kanava ja laitos on rakennettu, koska kaivuuhommat tehtiin ihmis- ja hevosvoimin. Koneita ei urakassa kätetty, vaan kovat miehet kaivoivat ja vapaa-aikoinaan rillutttelivat alueen piikojen ja neitien kanssa. Väittävät, että moni talo sai isännään tai vävyn työmaan miehistä. Lieneekö totta vai tarua? 
Pumppulaitoksen muistomerkki

Pumppaamoon liittyy vielä eräs mielenkiintoinen seikka. Sen voi nimittäin ohittaa omalla veneellä vanhaan hyvään malliin elikkä lihasvoimalla. Monet veneilijät käyttävätkin reittiä vuosittain siirtymiseen Pien-Saimaalta Suur-Saimaalle tai toisinpäin. Muutaman kerran on tuosta tullut itsekin oikaistua...
Muistolaatta

Pumppaamon ja kanavan rakennuttanut Kaukas OY kunnoittaa laitoksen ja etenkin Saimaan merkitystä alueen elinkeinoelämälle. Tämän johdosta se pystytti muistomerkin 27.7.1986 eli laitoksen 50-vuotisen historian kunniaksi. 1 kommentti:

  1. Muistaako kukaan pumppulaitoksella tapahtuneen törkeän henkirikoksen? Henkilöauto löytyi veteen upotettuna puppulaitoksen sillan läheltä.
    Kun auto nostettiin ylös palomiesten ja poliisin toimesta, sen sisältä ei löytynyt ketään. Mutta auton peräkonttiin oli sullottuna kai peräti 4 henkilöä, raa’asti surmattuna!?!
    Tämä oli kai -70 luvulla. Onko jollakulla lehtijuttu tallessa tai muuta tietoa tästä tapahtumasta?

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita