maanantai 30. syyskuuta 2013

Lemi / Vapaussodan muistomerkki*

                                                           CMX "Kivinen kirja"


Lemin kirkkotarhassa sijaitsee 30.8.1920 paljastettu vapaussodan muistomerkki. Harmaagraniittinen kolossi on Arkkitehtitoimisto Eränen/Anteron suunnittelema ja sen tilasi tamperelaiselta Suomen Graniitti Oy:ltä Lemin kunta. Hinta oli melkoisen suolainen 14.500 markkaa.
Vapaussodan muistomerkki

Juhlallisuudet ovat varmasti olleet komeat ja ilmeisesti paikalla on ollut koko Lemin valkoinen sodan voittajaosapuoli. Siinä on ihmettelemistä riittänyt, kun kultaiset kirjaimet ovat kimalleelleet. Patsaan kyljessä on teksti: Isänmaallensa uskolliset vapaussoturit 1918. Surullisin osa on kuitenkin alaosan 11 nimeä, jotka kaatuivat sodassa ja etenkin kuuden murhatun lemiläisen nimet.
Kuolleita ja murhattuja lemiläisiä

Siinä erään lemiläisen muistomerkin historia. Huomenna Willimies huilaa, koska on ainoa vapaailta tällä viikolla. Mikäs sen hienompaa, kuin viettää se teatterissa hankkimassa kulttuurielämyksiä. Hoh hoi jaa... kuinkahan minä tähän onnistuin sotkemaan itseni? Lienee ehkä erikoisraportin vuoro keskiviikkona suoraan kulttuurimaailman huipulta.....

Päivitys 26.2.2018
Toisen löytämäni lähteen mukaan muistomerkin suunnitelleen arkkitehtitoimiston nimi oli Eränen&Autere. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita