sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Lemi / Särä ja Kippurasarvi

                                               Nuket "Kun vielä nuori olla voi"


Hitonmoinen nälkä pukkaa päälle tätä kirjoittaessa, mutta koitetaan sinnitellä. Päivän kohteena on yksi Lemin parhaiten tunnetuista matkailuvalteista, mikä iskee suoraan vaativaisenkin kulinaristin makuhermoihin. Esittelyssä Lemin maailmankuulu särä ja sitä tarjoava tilausravintola Kippurasarvi.
Lemin ykkösmatkailuvaltti, ravintola Kippurasarvi. Pihamaata vahtii pässi, tietenkin kippurasarvinen...

Vuosittain tuhannet asiakkaat vierailevat Kippurasarvessa nauttimassa särää, mikä valmistetaan edelleen vanhoja perinteitä hyödyntäen. Ainesosat särässä ovat melko yksinkertaiset, koska lampaanliha ja perunat ovat pääainekset. Valmistustapa sen sijaan on itä-Suomalaiseen ruokakulttuuriin oleellisesti kuuluva uunissa valmistaminen. En puutu sen kummemmin ruoanlaittoon, koska jätän nämä hommat ruokabloggareille, mutta valmistustapaan voitte perehtyä täältä. Kyseisellä sivustolla tosin mainitaan särän olleen laajemminkin valmistettua näillä nurkilla, mutta nykyään Lemi on paikka, missä kulttuuri on parhaiten säilynyt.

Sivustolla mainitaan särän olevan perinneruokaa tuhannen vuoden takaa, mutta nykyisellä resetillä se ei ainakan sitä ole! Peruna, minkä viljelystä Lemi tunnetaan myös, saapui Suomeen vasta 1700-luvulla. Lemin kuuluisa "punainen" vasta 1870-luvulla Lemille Balkanilla sotineiden lemiläisten sotilaiden tuomana, joten alunperin pottu on korvattu kenties lantulla? No en tiedä, eikä tuolla ole merkitystäkään. Aiheesta kiinnostuneet voivat itse perehtyä särän historiaan ja valmistukseen jne... täältä.
Ravintolan piha-alueelta löytyy Salpa-Linjalta tuotu imubetonikorsu. Kesähelteillä viileä paikka nauttia kahveet

Nyt kun nälkä on tarttunut teihinkin, niin pitänee mainita paikka, mistä särää saa. Tähän hätään särää et saa mistään, mutta vastaisuuden varalta kannattaa varata hyvissä ajoin ravintola Kippurasarvesta särät, koska sen valmistaminen ei käy käden käänteessä. Ruuan valmistaminen alusta loppuun ottaa aikaa yhteensä yhdeksän tuntia! Tosin kokemuksesta voin sanoa, että on se sen arvoista.

Lemin Lahnajärven rannalla sijaitsevassa Kippurasarvessa palvelu pelaa jo toisessa polvessa, yrittäjä Esko Hietarannan johdolla. Esko tai tuttavallisemmin Eko on Willimiehenkin tuttu kaukaisilta nuoruusvuosilta, jolloin kiersimme Lappeenrannan Citykorttelia ja törmäsimme säännöllisen epäsäännöllisesti jenkkiautoharrastajien tiloissa lystin pidon merkeissä. Miksihän kaikesta hauskasta on kulunut vähintään 10 vuotta, usein jopa enemmän? 

1 kommentti:

Kommenttisi ovat aina tervetulleita