sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Parikkala / Erillinen Rajajääkäripataljoona 2

                                          George Thorogood "Bad to the bone"

Parikkalan urheilukentän ja Harjulinnan kupeessa pienellä nurmikkoalueella sijaitsee Erillisen Rajajääkäripataljoona 2:n muistomerkki. Se poikkeaa monista vastaavista hienolla tavalla. Sen jalustaan on muotoiltu rajan taakse jääneet alueet kunnittain, mikä tekee siitä erityisen. Tämä on kunnianosoitus pataljoonan noin 2000 miehelle, jotka odottivat jatkosodan alkuvaiheessa Parikkalan Harjulinnassa lähtökäskyä. Tämä rajavartiomiehistä ytimen saanut joukko-osasto suorittikin katselmuksen ja jumalanpalveluksen 27.7.1941 Harjulinnan edustalla ja oli valmis sotaretkelleen. Kauaa ei käskyä tarvinut odottaa, kun osasto määrättiin sotaan 30.7.1941. (Huom! Muistolaatta väittää lähdön koittaneen 15.7, mutta Parikkalan historiateos 30.7.1941.) 
Leo Kojon suunnittelema muistomerkki

Monien miesten sotaretki kesti aina loppukesään 1944, jolloin osasto auttoi pysäyttämään vihollisen Tali-Ihantalan alueelle. Suomi oli pelastettu ja miehet lähellä kotiuttamista, mikä tapahtui syksyllä 1944.
Lisää kuvateksti

Muistomerkin suunnitteli Mannerheiminristinritari Leo Kojo ja pystyttämisestä vastasivat Kaakkois-Suomen Rajamieskilta ja Erillisen Rajajääkäripataljoona 2:n aseveljet. Julkistamispäivä oli 9.9.1984.  
Jalustaan on muotoiltu vanhat pitäjänrajat
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita