maanantai 2. syyskuuta 2013

Parikkala / Saaren sankarihaudat ja "Rauhan taipaleella"

                                          Klamydia " Suomalainen tarina"

Pysytellään vielä hetki Parikkalan kunnan Saaren taajamassa. Viimeksi esittelimme talvisodan sankarihautoja, mutta tällä kertaa siirrymme muutama sata metriä ja piipahdamme Saaren vuonna 1928 perustetulla hautausmaalla. Tänne on myös haudattu toista sataa sankarivainajaa. Ei tullut laskettua tarkkaa lukumäärää, mutta toiset lähteet mainitsevat saarelaisten antamaksi uhriluvuksi 103 ja toiset 117. En osaa sanoa, kumpi lienee oikea luku, vai onko kumpikaan, mutta kovaa se on kirpaissut Saaren pientä kuntaa.
Parikkalan Saaren sankarihautausmaa
Saarella oli useasti puhetta, että sankarivainajat ansaitsisivat oman muistomerkin, mutta yksituumaisuus puuttui. Lopulta talousneuvos Toivo Pekonen avasi kukkaronnyörit ja lahjoitti 10.000 markkaa. Tämän jälkeen talkoisiin lähti mukaan Saaren kunta ja seurakunta sekä yksityiset lahjoittajat. Kun rahaa oli riittävästi, niin Antti Neuvoselle annettiin tehtäväksi muistomerkin suunnittelu ja valmistaminen. Työ olikin nopeasti valmis ja se paljastettiin 6.12.1986. 
Antti Neuvonen "Rauhan taipaleella"

Muistomerkin nimi on "Rauhan taipaleella" ja se kuvaa sotilasta, jonka ylle rauhan kyyhkyä kädessään pitävä enkeli on levittänyt siipensä. Se on valmistettu muistomerkkien perusaineksista eli punaisesta graniitista ja pronssista. Jalustan etuosaan myös kaiverrettu teksti:

Sankarivainajille
1939 - 1944 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita