torstai 26. syyskuuta 2013

Rautjärvi / IT-jaoksen muistomerkki

                                     Zane Lewis "Welcome to the southland"

Viime lauantaina Willimiehen reissun oli tarkoitus suuntautua Ruokolahdelle, mutta perille päästiin vasta Rautjärvellä vierailun jälkeen. Tosin vastahan tuolla Rautjärvellä tuli vierailtua, mutta koska uusia muistomerkkejä putkahtaa esiin vierailujen jälkeen, niin joskus on vaan piipahdettava paikan päällä uudemman kerran. Niin tälläkin kertaa...
Halilanmäen ilmaliikennettä valvoo 20mm ilmatorjuntakanuuna

Pari viikkoa takaperin rautjärven Hallilanmäellä paljastettiin uuden uusi muistomerkki, millä kunnioitettiin jatkosodan alkuvaiheessa paikalla sijainnutta ilmatorjuntajaosta, joka suojasi hyökkäykseen ryhmittynyttä 18.divisioonnaa vihollisen ilmahyökkäyksiltä. Tämä eversti Aaro Pajarin komentama joukko-osasto viipyi Rautjärvellä aina heinäkuun loppuun 1941.
Muistomerkki ei ole koolla pilattu, mutta ajatushan on tärkein

Ystävällistä maalaisrouvaa jututtamalla saimme selville, että ilmatorjuntatykki on samanlainen, joka oli asemissa täällä kesällä 1941. Näytillä oleva italialaisvalmisteinen Breda 20 millinen ilmatorjuntakanuuna on tuotu paikalle joko Jyväskylästä tai Hämeenlinnasta autolla hinaamalla. Valitettavasti rouva ei muistanut tarkasti. Muistomerkin maa-alueen lahjoitti paikallinen maaisäntä, joka on juuri muuttamassa alueelta pois. Uutena asukkaana taloon muuttavalla onkin turvallista asustella näillä nurkilla, koska it-tykki on aivan talon takana olevalla mäellä. 

Paikalliset reserviupseerit ja seurakunta vastasivat juhlallisuuksista 15.9.2013 pidetyssä muistomerkin vihkimisseremoniassa.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita