torstai 28. marraskuuta 2013

Luumäki / Siunaava enkeli

 Edesmennyt sokea kitaravirtuoosi Jeff Healey näki ilmeisesti Siunaavasta enkelistä silmät. "Angel eyes"

Olihan työpäivä! Aamupäivän hässäköiden jälkeen oli kulttuuririentojen vuoro. Jouduin, eikun pääsin, toista kertaa parin kuukauden sisällä teatteriin. Tällä kertaa vuorossa oli Lappeenrannan kaupunginteatterin esittämä Jäniksen vuosi. Kylläpä Arto Paasilinnan hyvä kirja oli muutettu melkoisen erikoiseksi näytelmäksi. En erikoisemmin tykännyt, mutta ajoittain se oli silti hauska. Kyseessähän oli komedia. Oikeaa trukkia näyttämöllä ajava jänis kiinnitti huomioni täydellisesti ja silloin olin tarkkavaisimmillani sekä muistelin kaihoisasti trukkikuskiaikoja! Näiden kahden syksyisen teatterireissun jälkeen voin varmaan odotella taas kolmisenkymmentä vuotta hyvällä omatunnolla seuraavaa teatterivisiittiä? Onneksi lauantaina on SaiPan pelin vuoro.  

Jos Willimies kiemurteli teatterinpenkillä tuskastuneena, niin enkelisilmäisestä enkelistä haaveillessa aika kului kaikesta huolimatta rohevasti. Näet Luumäen Kankaan hautausmaalta löytyy sodissa kaatuneiden karjalaisten sankarivainajien patsas Siunaava enkeli. Tämä Arvi Tynyksen tekemä muistomerkki jäi hänen viimeisekseen ja sen joutui tekemään valmiiksi taiteilija Heikki Nieminen. Patsas on valmistunut vuonna 1959 ja se kuvaa lentoon nousevaa enkeliä.
Karjalaisten sankarivainajien hauta-alue

Luumäkeläinen Tynys oli kuuluisa hautamuistomerkkien tekijä ja hänen töitään on nähtävillä Suomen lisäksi myös Yhdysvalloissa ja Haitissa. Tämä mies teki omaperäisiä teoksia koko maailman nähtäväksi. Lisäksi hän käytti töissään myös lukuisia eri materiaaleja.  
Arvi Tynyksen Siunaava enkeli


2 kommenttia:

  1. Jäniksen vuosi -kirjan siis suosittelisit lukemaan? En ole kyseistä opusta lukenut, mutta kävin myös teatteriesityksen katsomassa ja totesin saman, olipas vain outo pläjäys. En tykännyt, mutta ehkä kirjalle voisi antaa mahdollisuuden?

    VastaaPoista
  2. Arto Paasilinnan kirjat ovat hyviä....etenkin vanhempi tuotanto. Suosittelen

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita