maanantai 11. marraskuuta 2013

Rautjärvi / Päämajan tiedustelijat*

                                         Loiri & Edelmann "Tuomittuna kulkemaan"

Oloni on vähän kuin päämajan salaisella tiedustelijalla vihollisalueella. Pientä pelkoa on ollut viime aikoina ilmassa, koska tulipahan tehtyä melkoisen repäisevä veto eilisehtoona, mutta taisihan tuo hyvin mennä kaikesta huolimatta. Silti eilisilta meni istuessa kylmä rinki persuksen alla ja mökkiäkin tuli kierrettyä monta kierrosta. Harvoin sitä vanha ukko enää innostuu, mutta nyt tuli repäistyä. 

Saa nähdä mitä tästäkin seuraa vai seuraako mitään, mutta tuleen ei kannata jäädä makaamaan. Samaa mieltä lienevät olleet tämän päiväisen kohteemme henkilötkin, jotka ottivat minuakin suurempia riskejä toiminnassaan. Minulta ei voi mennä kuin jo ennalta kadotettu maine, mutta näillä miehillä oli hengen lähtö aina uhkana. 

Talvisodan päättyminen 13.3.1940 ei lopettanut epävarmuutta Suomen kohtalosta. Päinvastoin kesällä 1940 huhut uudesta hyökkäyksestä Suomeen levisivät ja puolustusvoimille tuli pakottava tarve saada luotettavaa informaatiota siitä, mitä rajan takana tapahtuu. Tiedustelu tietenkin toimi kaiken aikaa, mutta päämajan tiedusteluosasto siirsi menetetyn Viipurin alatoimiston Lahteen, millä oli toimipisteet Lappeenrannassa sekä päivän kohteessamme Rautjärvellä.
Tiedustelijoiden tukikohta. rautjärven yläpappila, nykyinen seurakuntakoti

Asemapaikakseen nämä salaiset agentit ottivat Rautjärven nykyisen seurakuntakodin, mikä toimi aiemmin pappilana. Täältä lähti välirauhan aikana matkaan kahden miehen partioita Karjalan kannakselle siviiliasuihin pukeutuneina. Heidän tehtävänsä oli tietenkin pysyä huomaamattomina ja tarkkailla neuvostoliittolaisten joukkoja ja laskea liikennemääriä, mitä alueella liikkui. Tehtävä on ollut todella vaarallista salaisine rajanylityksineen ja liikkumisinen vihollisalueella. ilmeisesti miehille on maksettu matkoista hyvin, koska vihollisalueella liikkuminen valtavassa hermopaineessa omin nokkineen, on takuulla ollut vaarallista työtä. Kiinnijääneille kohtalo on ollut takuulla kova, eikä apua Suomesta ole pystytty antamaan. Kerrassaan rohkeita miehiä.
Osasto Vehniäisen muistomerkki Rautjärvellä

Rautjärvellä outojen miesten majoittuminen yläpappilan tiloihin sai aikaan tietenkin lukuisia juoruja ja kertomuksia. Niiden todenperäisyyttä kyseltiin monesti myös kirkkoherra Arvo Salomaaltakin. Hänkään ei tiennyt miesten läsnäolon syytä, mutta asiaa nimismieheltä tiedusteltuaan hänelle kerrottiin miesten olevan oikealla asialla. Tällaisena asia säilyikin aina jatkosodan alkuun asti, milloin tiedustelu muuttui "siviilimiesten" hiippailuista sotilaalliseksi kaukopartiotoiminnaksi. Viimeisen kerran tiedustelijat lähtivät matkaan Rautjärven yläpappilasta 22.6.1941, jolloin osasto Vehniäinen siirtyi Ruokolahdelle. Päivälleen 50 vuotta myöhemmin heidän kunniakseen pystytettiin nykyisen seurakuntakodin pihamaalle Osasto Vehniäisen muistomerkki. 
Muistomerkin laatta. Oikeaan laitaan oli kaiverrettu tekijän nimi A.Heiskanen 1991

Oliko näiden rautjärveltä lähteneiden tiedustelijoiden matkat vaivan arvoisia? Totuus on, että syksyllä 1940 Suomessa pelättiin uutta hyökkäystä, koska sen suuntaista informaatiota tulvi Suomeen ulkomailta. Myöskään Neuvostoliiton uhkaava käyttäytyminen ei auttanut asian rauhoittumisessa. Sen sijaan tiedustelijat toivat retkiltään rauhoittavia viestejä, ettei rajan takana ollut tekeillä mitään suuria joukkojen siirtoja, joten näin tiedustelijoiden viestit saivat omat päättäjämme ja armeijan rauhoittumaan. Hyökkäystä ei ollutkaan tulossa! 
Muistomerkin toisella puolella on mainittu nimeltä Osasto Vehniäisen menehtyneet partiomiehet ja naiset
Päivitys 27.9.2019

Osasto Vehniäisen Mannerheim-ristin saaneet ritarit Paavo Suoranta ja Arvo Mörö saivat muistotaulun aivan osasto Vehniäisen muistomerkin viereen. Muistotaulu paljastettiin 10.10.2015. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita