keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Rautjärvi / Rautjärven taisteluiden muistomerkki

                             Willimies on Nickelbackin kanssa samoilla linjoilla "Never again"

Viime sotiin liittyvät muistomerkit saavat jatkoa, mutta alue vaihtuu Ruokolahdesta Rautjärveksi. Rautjärven kirkon edustalta löytyy muistomerkki, mikä kunnioittaa Rautjärven taisteluihin osallistuneita miehiä. Taistelut käytiin jatkosodan alkuvaiheessa 31.7.1941 - 4.8.1941, jolloin suomalaisten hyökkäys eversti Pajarin johdolla kohti vanhaa rajaa alkoi. 
Rautjärven taisteluiden muistomerkki on ison puun katveessa

Kyseiseen hyökkäykseen osallistuivat Rautjärven ja Mäntän miehet, jotka kohtasivat matkallaan tiukkaa vastarintaa muun muassa Peusanmäessä, mutta matka jatkui aina vaan pidemmälle. Myös marsalkka Mannerheim muisti kiittää eversti Pajaria ja hänen urhoollisia joukkojaan hyökkäysvaiheen päätyttyä. Tällöin 12.divisioonan kärkiyksikkönä toiminut JR27 oli menettänyt kaatuneina 277 miestä. Kiitokset olivat varmasti paikallaan, koska yksikkö oli edennyt noin 200 kilometriä melko pienin tappioin. Tosin yli kahdeksansataa miestä myös haavoittui, joten kokonaistappiot olivat lähes 40 prosenttia. Lukema on kieltämättä kova.
Rautjärven taisteluiden muistomerkki

Yksikön muistomerkki paljastettiin 21.7.1973 ja sen suunnittelusta vastasi Pauli Vikman ja pystytyksestä Mäntän ja Rautjärven aseveljet. Kyllä nämä miehet ovat oman muistomerkkinsä ansainneet. 
Muistolaatta
  Aiheeseen liittyvää tietoa, voit lukea täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita