sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Lappeenranta / Rutolan saha

                                           Juliet Jonesin Sydän "Kun isänmaa kostaa"

Koko Saimaan vesistöalue on ollut jossain muodossa sidoksissa joko tukkien uittoon tai sahaustoimintaan. Näihin toimintamuotoihin kuuluu myös tämän päiväinen kohteemme. Kyseessä on Rutolan Lapatonniemessä sijainnut saha, joka parhaimpina aikoina antoi työtä lähes 150 henkilölle. Kaikki toiminta alkoi vuonna 1892, jolloin W.Gutzeit & Co perusti Rutolaan tukkien siirtolaitoksen. Tästä kerron seuraavalla kerralla lisää, mutta mainittakoon, että sahaustoiminta päätettiin aloittaa, koska osa tukeista ei olisi kestänyt uittoa vaan vajonnut Saimaan pohjaan.
Rutolan sahan rakennelmia juhannuksena 2013

Siksi olikin tarkoituksen mukaista perustaa saha tukkien siirtolaitoksen yhteyteen hyödyntämään arvokas puumateriaali ja jalostaa se kysyntää vastaavaksi laudoiksi ja lankuiksi. Ensimmäinen saha rakennettiin vuonna 1897 yksiraamisena, mutta jo vuonna 1900 aloitti toimintansa Lapatonniemen itärannalla uusi isompi saha. Tämä saha ei kuitenkaan ollut kovinkaan pitkäikäinen, koska jo vuonna 1911 se paloi maan tasalle. Tulipalot olivatkin aikansa vitsaus sahoille.
Sahan perustuksia

Rutolassa tästä ei kuitenkaan lannistuttu, vaan tilalle rakennettiin uusi nykyaikainen neliraaminen saha, joka jatkoi toimintaansa aina vuoteen 1932 saakka. Tällöin saha oli muuttunut vanhentuneeksi eikä uuden sahan rakentamista pahimpaan lama-aikaan katsottu järkeväksi investoinniksi. Tällöin myös Rutolan sahan etelä-puolelle sijoittunut työläisten asuinalue, yhtiön kauppa, yhtiön konttorit ja koulu saivat asiakkaikseen nopeasti köyhtyneitä asiakkaita. Tiivis kyläyhteisö koki myös muita suuria muutoksia sisällissodan aikana, jolloin peräti 47 Rutolan miestä menetti henkensä sisällissodan jälkiselvittelyissä. Tästä olen kertonut jo aiemmin, joten voit lukaista tapahtumasta täältä.
Sahan perustuksia

Vaikka luonto nopeasti valtaakin autioituneita rakennuksia ja muita käyttämättä jätettyjä paikkoja, niin silti Rutolan sahan rakennelmia löytyy yhä Lapatonniemeltä. Myös yksi 1900-luvun alkupuolelta oleva asuinkasarmi eli ns. kasöörintalo on vielä pystyssä, mutta valitettavasti en osaa sanoa mikä se alueen rakennuksista on, joten siksi en ole sitä kuvannut. Taas ilmeisesti osaaville paikallisille pikku homma tiedossa?
Vanhaa tiiliseinää?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita