perjantai 22. syyskuuta 2017

Muolaa / Muistomerkki menneille sukupolville

Muolaan kirkonmäellä on vielä yksi muistomerkki, joka ansaitsee oman esittelyn, vaikka se onkin jo viides Muolaan kirkonmäeltä löytyvä kohde. Kyseessä on kuitenkin mielenkiintoinen uusi, vuonna 2006 muolaalaisten seuran pystyttämä kivi. Kivessä on omituisia kuvioita ja aluksi en edes tiennyt mitä ne merkitsevät. Ainut asia oli, että niissä on kaiverrettuina Pyhän ristin kivien symbolit.... siis mitkä?
Menneiden sukupolvien muistoksi (Kuva kesältä 2015, joten ympärillä lienee nyt ketjut)

Kukaan ei tiedä, että kuka nuo symbolit on Muolaan kirkonmäen kiviin aikoinaan naputtanut. Onko kyseessä ollut jonkun pitkästyneen miehen tai naisen ajanviete vai onko asialla joku pidempikin historia? Suullinen perimätieto sitoo kivet Viipurin linnan syntyaikoihin, alueella riehuneisiin sotiin vai liittyykö se peräti Äyräpään vanhaan kirkkoon, minkä paavi nimesi Pyhän ristin mukaan? Totuus meille tuskin paljastuu koskaan, mutta useinhan hyvä tarina onkin parempi.
Pyhän ristin kivien symbolit ikuistettuna kiveen uudelleen

Kivistä toinen katosi vuoden 1918 melskeissä ja toinen ilmeisesti tuhooutui tykistötulessa talvisodan aikana. Nyt alueelle on pystytetty uudelleen Pyhän ristin kivi, mikä symboloi Muolaan menneitä sukupolvia ja heidän tekemäänsä työtä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita