perjantai 29. syyskuuta 2017

Viipuri / Maaseurakunnan sotilashautausmaa

Nyt tuntuu, että kaikki mehut on imetty Willimiehestä. Työpäivät ovat olleet järkyttävän pitkiä ja hommia on riittänyt vielä kotonakin melkoisesti. Tämän päälle tämän blogin päivitys on ajoittain tuntunut taas haasteelliselta, koska olen huomannut kirjoittamisen olevan prosessi, mitä ei saa käyntiin nappia kääntämällä. Monet kerrat olen vain tuijottanut tyhjää paperia, enkä ole saanut yrityksistäni huolimatta riviäkään tekstiä aikaiseksi. Kaiken edellä mainitun lisäksi olen työskennellyt jo monta viikkoa vajaakuntoisena sairastamani flunssan jälkeen...
Sotilashautausmaan muistomerkki

Nyt tuntuukin siltä, että parin viikon loma tekisi hyvää. Sitä ei tosin ole tiedossa, vaan uudet haasteet odottavat minua. Opettajan työhön liittyvät haasteet eivät lopu ilmeisesti koskaan, joten voimia pitää kerätä muulla tavoin. Lisäksi edessä häämöttää julkinen esiintyminen Lauritsala-Seuran tilaisuudessa, mihin lupauduin kertomaan bloggaamisesta ja Lauritsalan historiasta. Siihenkin pitäisi valmistautua, mutta kun en tiedä mistä saisin ajan siihen napattua? Tekemistä siis riittää vaikka muille jakaa, minkä jälkeen olenkin kaiketi valmis siirtymään uuteen vaiheeseen elämässäni.
Muistomerkki pystytettiin 1996

Uusi vaihe osui myös 206 Viipurin maaaseurakunnan kirkon viereiselle sankarihautausmaalle haudatuille sankarivainajille. Viime sotien rajut taistelut, niin talvi- kuin jatkosodassakin, osuivat kipeästi kaikkiin suomalaisiin kuten viipurilaisiinkin. Sankarivainajia alkoi saapua rintamilta kohti kotiseurakuntansa multia heti talvisodan alkamisen jälkeen. Loppua ei tuntunut tulevan, vaan lopulta 206 kirkon viereiseen sankarihautausalueeseen haudattua täyttivät hautausmaan.
Kiviset taulut kertovat haudattujen nimet

Joku on tuonut kynttilän

Neljä taulua, 206 nimeä

Siksi jatkosodan loppupuolella tuntuikin haikealta jättää taakseen tämäkin hautausmaa, minne jäi alueelle haudatut 206 sankarivainajaa. Kun matkailu Viipuriin taas alkoi 1990-luvun vaihteessa, niin nopeasti heräsi ajatus pystyttää muistomerkki tähän entisen kirkon viereiselle pienelle tontille. Harmaasta graniitista valmistettiinkin Viipurin pitäjäseuran toimesta paikalle muistomerkki ja siihen liittyvät kiviset taulut joihin kaiverrettiin haudattujen nimet. Muistomerkki pystytettiin vuonna 1996.
Täältä on aiemmin noustu hautausmaalle ja kirkkoon

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita