sunnuntai 10. syyskuuta 2017

Kanneljärvi / Kuuterselän taistelun muistomerkki*

Jatkosodan alkuvaiheessa neuvostoliittolaiset olivat päättäneet tuhota Suomen ja se vaati läpimurtoa suomalaisten linjoista. Yhdeksi läpimurtokohteeksi valittiin Kuuterselkä, minkä nimi yhä edelleen on tunnettu kiivaista taisteluista kesäkuun puolivälissä 1944. Ei liene kovinkaan suuri ihme, että paikalla on tällä hetkellä suomalaisten pystyttämä muistomerkki. Se kertookin rohkeasta puolustustaistelusta, missä pantiin kaikki peliin ylivoimaista vihollista vastaan. Kiivaiden taisteluiden jälkeen edessä oli vetäytyminen VT-linjalta ja perääntymisen jatkuminen kohti Viipuria. 
Muistomerkin osoite....

Katukyltiltä lähtee polku muistomerkille

Itse en erityisemmin pidä taisteluiden tarkasta selostamisesta, koska joku on sen jo tehnyt aiemmin ja vielä paremmin kuin mihin itse pystyisin, joten voitte lukea Kuuterselän taisteluista tarkemmin täältä. Toki muitakin nettisivustoja aiheesta löytyy, mutta ne joudutte etsimään ihan itse. Minä sen sijaan keskityn tällä kertaa muistomerkkiin ja sen paljastamistilaisuuteen 18.8.2006. 
Muistomerkillä voi vaikkapa istahtaa

Muistomerkki paljastettiin isossa juhlatilaisuudessa, missä oli paikalla runsaasti suomalaisia. Tilaisuudessa panssarisoittokunta soitti Kothenin hymnin ja Avauspuheen piti Kuuterselän muistomerkkiyhdistys ry:n puheenjohtaja Alpo Kuusisto. Hän kiitti puheessaan muistomerkkihankkeen tukijoita, joita ilman toteutus olisi ollut mahdotonta. Suurimpina tukijoina isoimmat kiitokset hän antoi Puolustusvoimille, Panssarikillalle ja Panssarimuseosäätiölle. Lopuksi kenraalimajuri Sami Sihvo piti juhlapuheen, missä hän korosti Kuuterselän taistelun merkitystä jatkosodan kesän 1944 taisteluissa. 
Kuuterselän muistomerkki on mielestäni tyylikäs

Kesällä 2016 paikalle oli tuotu kukkia

Juhlapuheiden jälkeen oli vuorossa lukuisten yhdistysten ja yksityishenkilöiden seppeleiden laskeminen muistomerkille. Lopuksi tilaisuus päättyi Finlandiahymniin ja Toivo Kuulan Vapaaseen kansaan, mitkä herkistivät kyyneleet paikalla olleiden veteraanien silmäkulmiin. 
Paikalle oli pystytetty myös infotauluja

Kuvat kertovat enemmän minulle kuin sanat

Olisiko syytä pystyttää suomenkielisetkin infotaulut

Muistomerkin suunnitteli Reino Harju ja venäläinen urakoitsija toteutti sen Harjun piirustusten pohjalta. Kieltämättä jälki on komea, kun keskellä olevaa Kuuterselkää suojaa kaksi pienempää panssariestekiveä. Kokonaisuutena mielestäni yksi onnistuneimpia näkemiäni sotien muistomerkkejä.
Kuinka ollakaan.....mekin pääsimme jälleen kuvaan

Puolikas kypärä

Karu, mutta tyylikäs
Päivitys 16.10.2017: Surullinen uutinen levisi tänään Internetissä. Kuuterselän taistelun muistomerkki oli häpäisty ja sotkettu punaisella maalilla. Jutun ja kuvat voit lukea täältä. Idiootteja löytyy rajan takaa, mutta onhan meillä näitä graffititaiteilijoita omastakin takaa....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita