perjantai 5. tammikuuta 2018

Kivennapa / Ristikivi

Paluumatkalla Vaskelovosta Larin Parasken kotikylästä tarkoituksemme oli löytää tulomatkalla huomaamattamme jäänyt polku, joka johtaa Ristikivelle. Tuolloin ajoimme tyylikkäästi ilmastoidulla autollamme ohitse paikkaa huomaamatta, joten nyt köröttelimme tosi hiljaa, jotta huomaisimme paikalle vievän reitin. Yhden harharetken jälkeen kyseinen paikka löytyikin ja hyppäsimme autosta keskelle saatanallista hyttysparvea. Tämä on näitä bloggaamisen riemuja.
Ristikiven kyltti ei ole kovin erottuva

Harvoin Venäjältä löytää näinkään hyviä opasteita

Polku kohteelle alkoi tienlaidasta löytyvää sillantapaista hyödyntäen, minkä jälkeen polku laajeni melkoisen leveäksi metsään hakatuksi aukoksi. Syykin siihen on selvä, koska tätä linjaa pitkin kulki aikoinaan Suomen ja Neuvostoliiton välinen rajalinja Tartossa 1920 sovitun sopimuksen mukaisesti. Käsittämätöntä, kuinka liki 80 vuotta toimettomana ollut rajalinjaus on niin selkeästi vieläkin havaittavissa maastossa!

Tästä alkoi matka Ristikivelle

Vanha rajalinja Suomen ja Neuvostoliiton välillä
Oikea ristikivi vasemmalla ja muistomerkki etuvasemmalla

Kävelimme hyttysiä läiskien vielä reilut parisataa metriä eteenpäin, mistä löysimme muistomerkin, Ristikiven. Oikeammin ristikivi on tämän muistomerkin takana sijaitseva iso luonnonkivi, joka on toiminut rajakivenä vuosisatojen ajan. Ensimmäisen kerran se toimi rajakivenä 1323 lähtien sovitun Pähkinäsaaren rauhan rajana. Siksipä muistomerkkiin onkin kirjoitettu:"Ruotsin ja Suur-Novgorodin välisen vuonna 1323 solmittuunn Pähkinäsaaren sopimukseen perustuvan ensimmäisen rajan rajamerkki" 
Historiallinen paikka
Eriskummallisen muotonsa takia takana olevaan kiveen on kilkutettu risti rajamerkiksi....kuva siitä epäonnistui

Muistokivi ei ole iso

Myöhemmin kyseinen kivi toimi siis myös rajalinjan merkkinä ja sillä onkin suuri historiallinen merkitys. Siksi tälle paikalle onkin pystytetty venäläisen Karelija - Karjalankannaksen historiallisen seuran toimesta muistomerkki. Paljastusvuosi on jäänyt minulta selvittämättä. Kenties joku lukijoista osaa taas auttaa. 
Ristikiveä vastapäätä entisellä Suomen puolella on myös rajamerkki


Suomalaiset ovat kaivertaneet kiveen numeron

Lienee rajapyykki 3

Me taas pakenimme kohti autoa aivan hemmetin kovaa, koska lentävät viholliset olivat verenhimoisia....

2 kommenttia:

  1. kiitti taas ! oli tosi mielenkiintosta lukemisesta ja kuvista , itte porhalsin joku vuosi sitten reippaasti ohi opasteen vaik kui yritin huolellisesti tarkkailla tein vartta. no, Käksalmeskii oli reilusti nähtävää ...
    terv. Masa Tersa

    VastaaPoista
  2. http://wikimapia.org/9365397/ru/Крестовый-камень-Ristikivi-Rumeta

    Tämän linkin mukaan muistolaatta on paljastettu kesällä v. 2000. Kiitos mielenkiintoisesta blogista!

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita