tiistai 16. tammikuuta 2018

Pietari / Talvipalatsi

Willimies aikoo lähteä ensi kesänä Pietariin poikansa kanssa katselemaan jalkapallon MM-kisojen huumaa. Lippuja en ole vielä hommannut yhteenkään otteluun, mutta ehkä tuon vielä saan hommattua. Jos pilettiä ei irtoa, niin sitten aion käydä paikan päällä haistelemassa arvokisojen tunnelmaa. eipä nuo isot futiskisat ainakaan enää lähemmäksi voi tulla. Tällaista tilaisuutta ei siis voi ohittaa, koska minun elinaikanani toista tilaisuutta tuskin tulee...
Talvipalatsin edustalla seisoo omalla painollaan Aleksanterin pylväs

Rastrellin suunnittelema palatsi

Aleksanterin pylvään huippu
Palatsiaukio on massiivinen

Virolahtelaista graniittia Pietarissa

Viimeksi kävin Pietarissa pari vuotta takaperin ja vierailin kaupungin turistirysissä yhden päivän aikana. Iisakin kirkko ja Verikirkko onkin tuolta reissulta jo esitelty, mutta pitäähän nuo Eremitaasin tai paremminkin talvipalatsin valokuvat esitellä. Ei taida nimittäin näiltä nurkilta komeampaa pytinkiä löytyä? Ainoa joka pääsee edes lähelle on tsaarien kesäaikaan käyttämä Pietarhovi, jonka esittely on vuorossa seuraavaksi. Näistä kahdesta kohteesta tuota kullankimallusta ja loistoa ei sitten puutukaan. Lieneekö ensi kesän matkasuunnitelmissa oleva Katariinan palatsin meripihkahuonekaan päästä edes lähelle näitä kohteita?
Marmoripatsaita on vaikka kuinka paljon, pääkalloilla tai ilman

Lattiat, seinät ja katot ovat koristeellisia

Palatsiin sisääntulo on ollut huikea kokemus ensikertalaiselle

Sali täynnä arvokasta taidetta....Rubensia esimerkiksi

Vau....

Lattioiden tekijällä lienee mennyt vuosia rakentamiseen

Yksi upea sali tämäkin

Näitähän riittää

Valmina turnajaisiin

Nyt kuitenkin siirrytään Pietarin ydinkeskustaan, missä kohoaa valtava venäläisen barokkityylin edustaja talvipalatsi. Monet suomalaisetkin ovat käyneet täällä vuosien saatossa, mutta ainakaan me emme huomanneet yhtään suomalaista matkalaista samaan aikaan näissä upeissa saleissa ja halleissa. Se ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö vuotuisten neljän miljoonan vierailijan joukossa olisi joitakin maanmiehiämme. 
koristeena aito haarniska

Ei aivan Versaillesin peilisali


Upeita huoneita reitin varrella on useita

Kelpaisihan täällä blogia kirjoitella

En muista mikä tämä oli

Mikäpä täällä olisi asustella

Mosaiikkilattiat ovat upeita

Uniikki kello, joka on tehty tsaarille

Infotaulu edellisestä kellosta

Talvipalatsi on Venäjän keisarien palatsi, joka nykyään toimii museona ja kieltämättä kaikkea arvokasta onkin esillä museon eri osissa. Paikalta löytyy niin egyptilaisiä muumioita kuin euroopan kuuluisimpien taidemaalarien töitä. Kaikille on siis kaikkea luvassa ja ainoa haitta valtavassa palatsissa onkin sen aarteiden suuret määrät. Täällä kävellessä turtuu, eikä tunnin kävelyn jälkeen mikään enää tunnu miltään, vaikka nähtävänä on kaikkea mahdollista, mitä Suomessa ei voi nähdä. 
Tsaarin pallia ei saanut kokeilla

Tsaarin näkymä valtaistuimeltaan

Loistoa riitti valtaistuinsalissaAika edustava tila tämäkin


Lamput olivat järkyttävän komiat....

Täältäkin löytyi tsaarille istumapaikka

Kelpaisihan tuossa istuskella miettimässä

Talvipalatsin suunnitteli italialainen arkkitehti Francesco Rastrelli ja se rakennettiin vuosien 1754 - 1762 välisenä aikana keisarien asuin- , hallinto- ja edustuspalatsiksi. Työn tilasi Rastrellilta Pietarin perustaneen Pietari Suuren tytär keisarinna Elisabet. Hän näki palatsin rakentamisen, mutta kuoli juuri ennen sen valmistumista. Ensimmäinen keisari, joka täällä piti hoviaan, olikin Pietari III. 
On kellolla kokoaTsaarin yksityistilat

Tsaarin kirjasto

Työpöytä on jykevää tekoaKelpaisi istuskella

Talvipalatsi toimi keisarillisen perheen kotina ja keisarin työpaikkana liki 150 vuotta aina vuoteen 1917 maaliskuuhun saakka, jonka jälkeen keisarin erottua tehtävästään, tänne majoittui Venäjän väliaikainen hallitus. Koska palatsi oli talvisin kylmä, niin keisariperhe kaipasi kesäaikaan vaihtelua ja silloin he majoittuivat kesäisin muihin omistamiinsa palatseihin, joista etenkin Pietarhovi oli suosituin.
On ollut tekemistä tässäkin

Suosikkivärini

Olikohan Rubens?


Kreikkaosasto alkoi tästäEgyptiosasto löytyy kellarista

Rakennusta on muutettu julkisivun osalta monta kertaa ja itse rakennuskin on saanut vuosien kuluessa lisää kerroksia. Palatsin edustalla on valtavan kokoinne Palatsiaukio, jonka keskellä kohoaa jättimäinen Aleksanterin pylväs, joka seisoo oman painonsa varassa keskellä aukiota. Miksikäs ei, koska onhan sen kivinen tolppa suomalaista graniittia Virolahden Pyterlahdesta, josta toimitettiin muitakin valtavankokoisia kivipylväitä pietarilaisiin rakennuksiin, kuten Iisakin kirkkoon. 

Maailmanpolitiikkaakin kyseinen paikka on muuttanut, koska 1917 Venäjän vallankumous lokakuussa päättyi talvipalatsin valtaamiseen. Mikään massiivinen sotilasoperaatio se ei kuitenkaan ollut vaikka se neuvostopropagandassa sellaisen kuvan saikin. Itse asiassa palatsin valtaus oli nopea ja lähes huomaamaton operaatio. Myöhemmin toisen maailmansodan aikana se oli yksi saksalaisten pääjohteista Pietarissa, mutta valloittamattahan tuo jäi heiltä. Joitain pommeja ja kranaatteja saivat siihen osumaan mitkä aiheuttivat isoja vahinkoja, mutta sitkästi venäläiset ovat vaivoja ja ruplia säästämättä rakentaneet sen uudelleen loistavaksi palatsiksi.

Käykäähän katsomassa paikan päällä, koska jälleen kerran kuvani antavat melko vaatimattoman kuvan palatsin loistosta!
                          Otin yhden videon komeasta palatsin huoneesta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita