keskiviikko 18. joulukuuta 2019

Lappeenranta / 303.rynnäkkötykkiprikaati


Willimies halusi jättää tämän Joutsenon kohteen tänne loppusuoralle, koska panssarivaunut on ollut viimeisen vuoden aikana mielessä useammin kuin kerran. Poikani on näet suorittanut asepalvelusta Vekaranjärvellä tämän vuotta ja toiminut CV-9030 vaunun kuljettajana. Ilmeisesti ihan hyvin, koska pääsi ottamaan osaa vaunuineen tämänvuotisessa itsenäisyyspäivänparaatissa Tampereella. Hieno ja ikimuistoinen hetki niin pojalle kuin isäukollekin. No, ajat muuttuvat ja pojasta polvi paranee. Hänellä on näet tänään TJ1, kun minulla on vielä TJ2! Olemme molemmat loppusuoralla......
Saksalaisille ei itä-Euroopassa kovinkaan monta muistomerkkiä ole pystytetty viime sotien jälkeen. Onhan se ihan ymmärrettävääkin, koska kaikki muistot eivät ole sieltä kauneimmasta päästä. Suomessa sen sijaan vanhaa aseveljeä muistetaan nykyisin lukuisin eri tavoin. Yleensä syynä ovat kesän 1944 torjuntataistelut, jotka pelastivat maamme itsenäisyyden. Näissä ratkaisutaisteluissa saamamme tuki ja apu Saksasta oli merkittävässä roolissa. Kuitenkin vasta viime vuosina on aihe saanut muistomerkkejä maamme kamaralle. Imatran Immolan tukikohta on tietysti osasto Kuhlmeyn takia tärkein ja avasi tietyllä tapaa pelin.
Kesällä 2017 kävimme Williladyn kanssa paikan päällä polkupyörällä!

Pari vuotta takaperin saatiin uusi aiheeseen liittyvä muistomerkki Lappeenrannan Joutsenossa Eiskolan kylään. Penttiläntien varressa on valtavasti erilaisia kuoppia muistona viime sotien vuosista. Monet niistä ovat monttuja, joihin suomalaiset ja saksalaiset ajoivat aojneuvonsa suojaan. Eiskolan alueella näitä kuoppia myös löytyy, koska alueella oli kesällä 1944 303.rynnäkkötykkiprikaatin rintaman takainen huoltokeskus. Operaatioalueena kyseisellä yksiköllä oli tietenkin Karjalan kannas.
303.rynnäkkötykkiprikaatin muistomerkki

Kiveen kiinnitetty muistolaatta

Yksi pansariestekivi on taas saanut rauhanomaisen tehtävän

Näin pitkän ajan jälkeen asia nyt tuskin ulkopoliittista kritiikkiä herättää, mutta minä ainakin kannatan ehdottomasti vastaavien muistomerkkien pystyttämistä, jos hyviä aiheita löytyy. Tämän yksikön muistomerkki on todellakin olemassaolonsa ansainnut. Projekti lähti aikoinaan liikkeelle Lauritsalan reserviläiset ry:n aloitteesta ja koska yhdistyksellä on paljon aktiivista toimintaa, se sai heti kannatusta.
Kesällä 2019 paikalla näytti hivenen erilaiselta



Infotaulu on ilmestynyt paikalle


Muistomerkki paljastettiin Lauritsalan reserviläisten Hannu Kosusen ja Jaska Petsolan toimesta 16.6.2017 Joutsenon Eiskolassa. Muistomerkkiin tarvittavan kiven lahjoitti Lappeenrannan kaupunki ja Maanpuolustuksen tuki ry. sekä Etelä-Karjalan reserviläispiiri vastasi siihen kiinnitetystä laatasta. Vieraillessani paikalla kesällä 2019 uudelleen, huomasin muistomerkin ympärillä olleiden puiden kadonneen ja viereen nousseen infotaulun, joka kertoo paikan menneisyydestä.  

1 kommentti:

Kommenttisi ovat aina tervetulleita