lauantai 14. joulukuuta 2019

Lappeenranta / Uudenkaupungin rauhan 1721 rajamerkki

Eilisiltana iski eroahdistus! Tajusin, että tämä viime vuodet minut työllistänyt projektini alkaa olla lopuillaan. Aktiivipäivittämiseen ei ole enää eväitä, mutta nyt rupesin ensi kerran miettimään, että mitä tämän jälkeen? Niinpä kävin googlailemaan uusia kohteita ja perhana, löysinkin kolme uutta kohdetta! No, niiden kuvaaminen on sitten edessä ensi suvena ja tokihan ne julkaisen. Tämä homma vaikuttaa ihan ikuisuusprojektilta.... Mutta, siirrytäänpä taas asiaan.

Tänään ollaan lähellä Venäjän rajaa Konnun alueella. Kohdetta etsiessäni ajelinkin jonkin matkaa rajavyöhykkeen pinnassa, mutta sitten tulin järkiini ja lueskelin geokätköilijöiden sivustolta ajo-ohjeita. Niiden avulla löysinkin tämän blogin lukijan vinkkaaman kohteen kivuttomasti ja nopeasti. Valitettavasti en muista kuka hän oli, joten kiitokset lähtevät täältä nimettömänä. 
Rajakivi keskellä kuvaa. Paikalla itseäni hämäsi, kun rajakivi ei ollutkaan alueen suurin lohkare

Vastaavia vuonna 1722 luontoon merkittyjä rajakiviä olen esitellyt jo useita, mutta kun tämä on Lappeenrannassa, niin pitäähän tämä esitellä. Nykyinen rajahan myötäilee melko pitkälti ison vihan päättäneen Uudenkaupungin rauhan rajalinjaa vuodelta 1721. Maastoonhan raja merkittiin vasta seuraavana vuonna. Kaukana ei ole muuten tämäkään kivi nykyiseltä rajalta, ehkä noin kilometrin verran lännempänä!  


Kyseinen muinaisjäännös on muinaismuistolain perusteella rauhoitettu, joten onneksi joku aiemmista kävijöistä oli havunneulasilla merkinnyt kiveen hakatut merkit. Nyt ne olikin näppärä kuvata! Kiitos avusta....
Kiveen hakatut rajamerkit havutettuna......hyvin näkyvät

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita